Atmosféra štýlu Provence

od micah.grohman

Prvé čo si pod slovom provence väčšina z nás predstaví sú levanduľové polia, vinice, olivy biely nábytok, nádherné historické usadlosti a malebné vidiecke domčeky. Predstavujeme si správne toto všetko by sme mohli zahrnúť pod slovo provence. Skôr ako však začneme písať o tom ako si vytvoriť takýto interiér spomenieme zopár faktov.

Provensálsko je oblasť južného Francúzska s bohatou históriou a nádhernou prírodou. Typické pre túto oblasť sú predovšetkým levanduľové a slnečnicové polia ale aj azúrové jazerá a vodopády. Darí sa tu tiež viniciam a nájdeme tu aj olivovníky.  Oblasť tvorí 6 okresov medzi ktoré patrí aj známa Francúzska riviéra s nemenej známymi mestami ako St. Tropez a Cannes. V oblasti žije 4,88 milióna ľudí väčšinou koncentrovaných vo veľkých mestách.  

Vráťme sa však na vidiek a k prírode. Provensálsky štýl vychádza práve z prírody a miestneho vidieku. Omamná vôňa levandule, teplý prímorský vzduch a slnkom zaliate kopce to je pravá atmosféra miestneho vidieku. Preto sa aj v interiéroch, nábytku a doplnkoch objavujú kvetinové, rastlinné vzory, čipky, volány. Dôležitá je však atmosféra miestneho vidieku ktorá je veľmi ukľudňujúca a pohodová. Staré vŕzgajúce podlahy, dobové doplnky, hojdacie kreslo či pukot horiaceho dreva v krbe to je naozajstná romantika. A provensálsko  je romantické! 

Ak aj vy túžite po takejto atmosfére nemusíte si hneď kupovať letenku, Provensálsko si môžete vytvoriť aj doma. Nie je to vôbec náročné no  netreba však zabúdať že tento vidiecky štýl sa nehodí do  akejkoľvek stavby.  V modernej novostavbe by vyzeral dosť umelo ale ak vlastníte útulný domček alebo starý byt niekde v centre mesta provence štýl môže byť pre Vás ten pravý a do Vášho útulného príbytku sa zaľúbi nejedná návšteva. Dôležité je aby ste do toho išli s láskou a štipkou fantázie. Dnes už nábytok či doplnky inšpirované Provensálskom nájdete v mnohých predajniach, internete alebo si jedinečný kúsok môžete vytvoriť samy. Väčšina z nás má doma iste staré veci po svojich rodičoch, starých rodičoch alebo prastarých rodičoch. Takéto kúsky sú momentálne veľmi trendy a preto je hriech vyhodiť ich. Čim staršie tým lepšie. Možno práve na povale alebo v pivnici nájdete zaujímavý kúsok ktorý sa Vám do interiéru bude hodiť. Netreba sa báť experimentovať, treba však tvoriť s citom. Patina na nábytku je pre tento štýl bývania naozaj charakteristická. Dnes už existujú farby, Vám vytvoria starobilý ošarpaný vzhľad aj s bežných kúskov nábytku. Nebojte sa kombinovať farby a materiály.  Keďže ,, provence´´ štýl vychádza z klasického francúzskeho štýlu sú pre neho typické materiály: drevo, kameň, bavlna, tepaný kov a  jemné pastelové farby ako biela, krémová, hnedá, šedá, azúrová a ružová. Týmito kombináciami nemáte čo pokaziť. Aby ste sa vo vašom príbytku cítili naozaj príjemne vneste do neho kus seba. Fotografie zarámujte do drevených ošúchaných  rámikov a ozdobte nimi Váš interiér. Pri takomto štýle nepokazíte nič ani ručne čipkovanými dečkami a obrusmi od našich starých mám na ktoré sme mali ešte do nedávna všetci alergiu. Pri štýle provence je najdôležitejšie pohodlie preto je dobré zaobstarať si čo najpohodlnejšiu sedačku a hojdacím kreslom interiér uživíte. Ak vlastníte dom s terasou ale byt s balkónom určite sa pustite aj do tejto časti vášho bývania. Čerstvé bylinky nielen že oživia Váš balkón či terasu ale tiež príjemne rozvoňajú celé okolie. Zasadiť ich môžete do starých drevených debničiek, alebo môžete využiť starú krhlu, pekný zdobený čajník či rôzne iné nádobky. Fantázie sa medze nekladú. Netreba zabúdať ani na fakt že francúzske interiéry sú charakteristické veľmi príjemnými prírodnými vôňami. Preto nie je na škodu ak zainvestujete do vonných sviečok, mydiel a rôznych vonných olejov ktoré podčiarknu celkový dojem Provensálskeho interiéru. Nech si už interiér budete zariaďovať samy alebo sa obrátite na odborníkov nezabúdajte že najdôležitejšie je aby ste sa v ňom cítili dobre a pohodlne hlavne vy samy.  

Autor: Mgr.art. Kamila Jarkovská

Foto: Originálne interiéry, archív firiem a redakcie

Podobné články