Svetlo nášho domova

od micah.grohman

Domácnosť nie je len útočisko, kde hľadáme pokoj po náročnom dni v práci, ale tiež priestor na najrôznejšie aktivity. Domov je však aj synonymum dokonalej kombinácie interiérových prvkov. A tak ako kuchynská linka nepatrí do kúpeľne či jedálenský stôl do detskej izby, nehodí sa každé svetlo do každej miestnosti. O svoje skúsenosti z praxe sa s nami podelil svetelný dizajnér Adrian Kováč.

Jednotlivé druhy osvetlenia v konkrétnych miestnostiach plnia významné funkcie. V kuchyni napríklad svetlo prispieva k vytvoreniu ideálnej atmosféry, ktorá ešte viac zvýrazní chuť jedla, ale tiež pomáha pri jeho príprave. V obývačke zase svetlo pomôže k pocitu bezpečnosti a pohodlia. Osvetlenie domácnosti má svoje pravidlá, či už je to spálňa, chodba alebo kúpeľňa, všade treba rozmýšľať, ako čo najlepšie nasvietiť priestor, aby sa tam dobre cítili domáci aj hostia. Výber osvetlenia by však mal zohľadňovať nielen funkčné a osobné preferencie, ale aj architektúru priestoru a jeho zariadení. Do kariet v tomto prípade hrá skutočnosť, že časy, keď jedinou voľbou boli žiarovky s krátkou životnosťou alebo obrovské žiarivky a drahé halogénové žiarovky, sú dávno preč. Na trh sa postupne dostali rôzne energeticky úsporné svetelné zdroje, ako napríklad žiarivky kompaktných tvarov, na jednej strane ohľaduplnejšie k životnému prostrediu a na druhej strane ponúkajúce širšiu škálu farieb svetla. K dispozícii sú tiež úplne nové svetelné riešenia, napríklad miniatúrne halogénové žiarovky či malé, mimoriadne intenzívne svetelné LED diódy.

KUCHYŇA – keď svetlo vytvára dokonalé chute
Jedno z najobľúbenejších miest v byte je určite kuchyňa. A ak ste doteraz osvetlenie v tomto priestore vôní a chutí podceňovali, je čas napraviť to. V kuchyni by malo byť osvetlenie nenápadné a zároveň dostatočne silné na jej celkové presvetlenie. Svetelný dizajnér Adrian Kováč odporúča rozdeliť osvetlenie v tejto miestnosti aspoň na dva stupne. „Základom je hlavné osvetlenie, ktoré pomáha zorientovať sa a osvetlenie pracovnej plochy, ktoré sa najčastejšie umiestňuje pod kuchynskú linku, tak aby bol priestor, kde sa často pracuje s ostrými predmetmi, dostatočne osvetlený. Toto svetlo by tiež malo mať dobré farebné podanie, aby sme videli, čo krájame a akú to má farbu,“ radí Adrian Kováč. Ak sa rozhodnete použiť na hlavné osvetlenie bodové svietidlá, venujte pozornosť najmä spôsobu, akým bude svetlo distribuované do priestoru. „Pri nízkej výške môže pri použití tohto typu osvetlenia vzniknúť jaskynný efekt, pretože bodovka vyžaruje svetlo smerom dole, čo spôsobí, že strop ostane tmavý. Na zamedzenie takéhoto efektu je vhodné použiť svietidlo s mliečnym sklom, prípadne s iným skleným doplnkom,“ odporúča Adrian Kováč. Pohodlie a bezpečnosť pri práci na kuchynskej linke sú rovnako dôležité ako dokonale pripravená večera. Aj tomuto priestoru preto treba venovať nemalú pozornosť. Dostatočné presvetlenie či odstránenie nežiaducich tieňov na pracovnej ploche sa dá dosiahnuť inštalovaním svietidiel pod horné skrinky kuchynskej linky.

Tipy a triky:
Ako hlavné osvetlenie môžu poslúžiť bodové svietidlá so žiarovkami Osram Decostar, Halostar alebo Halopar. Na osvetlenie pracovnej plochy sú vhodné napríklad žiarovky Osram Ministar Halogen Superstar alebo Halopin, ktorým nijako neprekáža časté vypínanie a zapínanie. Pod skrinky sa dajú použiť aj žiarivky. Ponúkajú väčšiu variabilitu napríklad v dĺžke. Úplne novým a zároveň celkom netradičným riešením osvetlenia pracovnej plochy v kuchyni je svetelná tyčinka LED Stixx, ktorá svieti pomocou štyroch bielych LED diód. Vďaka bezdrôtovému napájaniu a batériám ju možno použiť ako prenosné svietidlo a zároveň veľmi ľahko jednoduchým kliknutím opäť upevniť na kuchynskú linku. V kuchyni možno použiť aj rôzne efektové svietidlá, napríklad na sklených dvierkach kuchynskej linky či na poličkách. Takéto svetlo nielenže vytvára príjemný efekt, ale tiež pomáha pri orientácii v skrinkách.

OBÝVAČKA – keď svetlo pomáha dokonalej pohode

Ďalší obľúbený priestor, kde trávime pomerne veľa času, je obývačka. Oáza pohodlia, relaxu, ale aj zábavy či už s rodinou alebo s priateľmi. Obývacia izba má pôsobiť útulne, ale zároveň reprezentatívne, čomu je, samozrejme, potrebné prispôsobiť aj osvetlenie. Okrem toho svietidlá v obývačke by mali byť aj zaujímavým doplnkom interiéru. Odborník na osvetlenie Adrian Kováč odporúča myslieť na správne rozmiestnenie svietidiel a súčasne na výber svetelných zdrojov úplne na začiatku, ešte pred dokončením interiéru. Ak to však nejde, svetlo sa dá vhodne rozmiestniť aj pri rekonštrukcii miestnosti. V tomto prípade bude veľmi príjemné, ak sa podarí vytvoriť minimálne dva svetelné okruhy, teda hlavné svetlo v kombinácii napríklad s bodovým smerovým. Nemalo by sa zabudnúť ani na svietidlá so stmievačom, ktorým sa dá regulovať intenzita svetla podľa toho, čo práve v obývačke robíme. Pre komornejšiu atmosféru je možné doplniť hlavné osvetlenie stojanovým osvetlením. Stojanové svietidlá môžu vhodne poslúžiť aj v prípade, že obývačka nemá dva svetelné okruhy, ako doplňujúce svetlo k centrálnemu osvetleniu. Chýbať by nemalo ani lokálne regulovateľné svetlo pri pohovke alebo pri sedačke, kde čítavate knihy. Svetlo je potrebné aj pri sledovaní televízora, aby neboli oči príliš namáhané. To sa dá vyriešiť napríklad zabudovaním svetelných zdrojov do obývačkovej zostavy alebo tiež stolovými svietidlami s textilným krytom.

Tipy a triky:
Do stojanových svietidiel ponúka Osram žiarovku Haloline, ktorá osvetlí izbu nepriamo, čím vznikne príjemné mäkké difúzne svetlo. V prípade lokálneho osvetlenia pri pohovke sa používajú nastaviteľné svietidlá osadené napríklad halogénovou žiarovkou Halostar. Osram má pre prípad osvetlenia pri sledovaní televízie výborné žiarovky Relax, ktoré dokážu vytvoriť samostatné svetelné ostrovčeky a poskytnúť tak dostatok svetla, aby televízor príliš nenamáhal oči. Tvrdenie, že úsporné žiarivky nemožno stlmovať, už dávno neplatí. Príkladom je stlmovateľná žiarivka Dulux El Dim od spoločnosti Osram. Úplnou novinkou je náladové svietidlo Mood Light „Bowl“, ktoré dopomôže k pokojnej atmosfére. Svetlo je zároveň príjemný dekoračný prvok, má tvar keramickej misy a svieti individuálne zvolenou farbou alebo farebnou kombináciou svetiel. A keďže je bezkáblové, možno ho umiestniť skutočne všade.

SPÁLŇA – svetlo pre sladké sny
Navodenie tej správnej atmosféry pomocou svetla je dôležité aj v ďalšej miestnosti vášho domova, ktorou je spálňa. Moderné spálne sú dnes multifunkčnými miestnosťami, kde nielen spíte, ale aj začínate svoju každodennú „púť“ pracovným kolobehom. Na sklonku dňa tam zase zažívate príjemné veci, ktorých význam správnym osvetlením len zdôrazníte. Aj preto musí osvetlenie v spálni spĺňať široký rozsah požiadaviek a očakávaní. Na oddych potrebujete mäkké, príjemne teplé svetlo, ktoré nemusí byť príliš intenzívne, ale malo by dostatočne osvetliť priestor tak, aby ste sa cítili doslova ako doma. „Do spálne je vhodné umiestniť jedno svietidlo na strope, nemusí byť ani príliš silné, ak ho vhodne doplníte lokálnym osvetlením určeným napríklad na čítanie kníh. Dobré je myslieť aj na osvetlenie šatníka,“ hovorí svetelný dizajnér Adrian Kováč. Stolové svietidlá umiestnené vedľa postele by mali poskytnúť dostatočné svetlo, napríklad pri čítaní.

Tipy a triky:
Ideálnym riešením, ktoré ponúka spoločnosť Osram, sú stropné svietidlá s halogénovými žiarovkami na malé napätie Decostar Energy Saver alebo Halostar, ktoré dokážu „vrhnúť“ svetlo do každého kúta miestnosti. V prípade stolových svietidiel je správnou odpoveďou teplé náladové svetlo, ktoré produkujú žiarovky Relax. Do šatníka a do skríň môžete umiestniť LED moduly Linearlight alebo reflektorové halogénové žiarovky Ministar, ktoré vám pomôžu udržiavať poriadok na policiach. Ak vám však v šatníku chýba elektrické vedenie alebo nechcete absolvovať často komplikovanú rekonštrukciu, Osram má svietidlo Dot-it Linear Vario umiestniteľné na rôzne povrchy a plochy. Svojím predĺženým tvarom a ohybnou svietiacou plochou poskytuje dostatočne veľký rozptyl a žiarenie. Svetlo je pritom úplne nezávislé od elektrického vedenia.

DETSKÁ IZBA – tam, kde sa rastie spolu so svetlom

V detskej izbe sa svetlo mení s tým, ako rastie vaše dieťa. V prvých rokoch života sa pohybuje väčšinou „pri zemi“ a jeho činnosť je obmedzená na jednoduché hry a na spánok. Neskôr s pribúdajúcimi rokmi využíva izbu aj na domáce úlohy, čítanie či na náročnejšie hry. Postupne si začne izbu pretvárať na vlastný svet plný technologických hračiek a z detskej izby sa stane útočisko pred svetom, ale aj priestor, kde bude tráviť čas so svojimi priateľmi. Na prvom mieste, a to najmä v nižšom veku, by mala byť bezpečnosť. Svetelné zdroje by preto nemali produkovať príliš veľké teplo, tak ako to bolo pri klasických žiarovkách, tiež by mohli byť dostatočne odolné a nerozbitné. „Svetlo v detskej izbe by malo byť dostatočne intenzívne a dopadať až na podlahu, a to aspoň pri dieťati do veku štyroch rokov. Nie celkom ideálne riešenie sú rôzne farebné svietidlá s detskými motívmi a farbami, pretože väčšinou neposkytujú dostatočnú intenzitu. Mali by sa využívať skôr ako dekoračný prvok, a nie ako plnohodnotný svetelný zdroj,“ upozorňuje Adrian Kováč. Podobne ako v obývačke či v spálni, aj v detskej izbe môže byť vytvorených viac svetelných okruhov. Najlepšie je jedno hlavné neoslňujúce osvetlenie a trochu intenzívnejšie lokálne osvetlenie, napríklad nad prezliekacím pultom.

Tipy a triky:
Ako miestne osvetlenie sa dokonale hodia lištové svietidlá Luminestra z Osramu. Keďže niektoré malé deti sa v noci boja spať v úplnej tme, môžete im pomôcť nočným svietidlom Lunetta, ktoré dá deťom pocit bezpečnosti. Pre školákov je zase dôležité vytvoriť správnu náladu pri domácich úlohách. Napríklad žiarovkami Active a nastaviteľnými svietidlami Osram Dulux Table, ktoré uľahčia koncentráciu na učenie. Vhodným doplnením celkovej svetelnej atmosféry v detskej izbe sú ešte svetlá na čítanie, ktoré umiestnite vedľa postele, so žiarovkami Relax. Pri zaspávaní vytvoria príjemnú atmosféru.

KÚPEĽŇA – krása zvýraznená svetlom
Ľudia sú v kúpeľni zvyknutí na príjemné teplé svetlo, preto je dobré voliť si teplejší tón aj pri nových typoch svetelných zdrojov. Keďže kúpeľňa je priestor, kde venujeme čas len sami sebe, začíname tam deň alebo relaxujeme v príjemnom horúcom kúpeli, svetlo by malo k pocitu pohodlia prispievať dvojnásobne. Nachádza sa tam však aj veľa odrazových povrchov, preto je dôležité vyvarovať sa oslnenia. V kúpeľni sa tiež stretáva voda s elektrinou, vzhľadom na bezpečnosť preto treba dodržať osobitné opatrenia, ktoré sa musia zohľadniť už v prvotných fázach tvorby projektu. Navyše sú tam miesta, kde sa vôbec nesmú inštalovať svietidlá. K dôležitým prvkom kúpeľne patrí dostatočné silné hlavné osvetlenie a osvetlenie zrkadla. „Najlepšie osvetlenie zrkadla je svetelný zdroj umiestnený po oboch stranách s krytom, ktorý svetlo rovnomerne rozptýli po tvári. Nevhodným riešením sú bodové svetlá nad zrkadlom, ktoré by boli príliš silné a vytvorili by nepríjemné tiene,“ upozorňuje svetelný dizajnér Adrian Kováč.

Tipy a triky:
Vhodným riešením sú žiarivky Lumilux Combi alebo lineárne žiarovky Linestra. Ideálnou alternatívou osvetlenia zrkadla sú kompaktné žiarivky namontované po stranách. Populárne sú reflektorové žiarovky Decor Silver. Netradičným svetelným doplnkom kúpeľne je malé prenosné svietidlo Dot-it Waterproof odolné proti vode, ktoré možno umiestniť priamo na stenu vane a vytvoriť tak príjemný „svetelný kúpeľ“.

PRECHODNÉ PRIESTORY – skutočne funkčné svetlo

Na správne osvetlenie nemožno zabúdať ani v priestoroch, akými sú chodba a vstupná predsieň, napriek tomu, že v nich netrávime veľa času. Pri výbere osvetlenia treba brať ohľad na všetko, čo sa v daných priestoroch nachádza a čo všetko sa tam deje. Ak chodba slúži len ako priechod medzi miestnosťami, postačí nepriame osvetlenie zabezpečené žiarivkami, ktoré môžu svietiť aj celý deň, keďže spotrebujú až o 80 % elektrickej energie menej ako klasické žiarovky. Vstupná hala je z hľadiska osvetlenia dôležitejšia. Ide o prvú miestnosť, ktorú uvidia vaši hostia, a preto by mala mať dostatočne intenzívne svetlo tak, aby sa hostia dokázali v cudzom prostredí zorientovať, nájsť šatník, skrinku na topánky. Svoje osvetlenie by mal mať aj šatník. Pravdepodobne v každej vstupnej miestnosti nájdeme tiež zrkadlo – malo by byť podobne ako v kúpeľni tiež samostatne osvetlené. Ak sú na stenách v tejto časti bytu nainštalované zaujímavé obrazy alebo iné umelecké predmety, doprajte svetlo aj im.

PIVNICA, POVALA – svetlo, ktoré potrebujeme

Málo pozornosti v rámci osvetlenia sa venuje rôznym technickým priestorom, akými sú pivnica alebo povala. Keďže tieto miestnosti sú často úplne bez okien, majú veľmi málo svetla, a preto náhrada toho prirodzeného musí byť dostatočne intenzívna, aby sa dostalo do každého kúta a aby ste mohli ľahko nájsť všetko, čo hľadáte. Typ osvetlenia tiež závisí od toho, čo tam plánujete robiť. Ak vám pivnica slúži len ako skladisko kompótov, úplne postačí nepriame osvetlenie. Ak v pivnici trávite viac času a máte tam svoj pracovný stôl, je dobré osvetliť ho lokálne tak, aby práca v tomto priestore bola bezpečná a pohodlná. Príjemné a dostatočne intenzívne osvetlenie je rovnako dôležité aj vo vašej domácej pracovni. Či už pracujete na počítači alebo tvoríte umenie, svetlo musí poskytovať správnu intenzitu, musí byť rovnomerné, neoslnivé a malo by mať dobré podanie farieb, ktoré zabráni únave tela aj zraku.

Tipy a triky:
Praktickým riešením sú hospodárne žiarivky Lumilux s dlhou životnosťou a do tých najtmavších kútov sa dá použiť variabilné a prenosné svietidlo Dot-it. Na osvetlenie pracovne sa ideálne hodia svietidlá so žiarivkami Lumilux T5 HO alebo HE z Osramu. Ako lokálne svetlo dokonale poslúži stolové svietidlo Osram Dulux Table s kompaktnou žiarivkou alebo Halopin Table Jet, ktoré ponúkajú presne smerované svetlo. Aby ste v pivnici či na povale potme už nikdy nezakopli, je vhodné tieto málo navštevované priestory osvetliť svietidlom so senzormi pohybu. Prenosné aj pevne namontovateľné svetlo Osram Spylux sa rozsvieti hneď ako vstúpite do okruhu 4 m. Otočná hlava navyše umožňuje nasmerovať lúč svetla na ostrú hranu police alebo inú prekážku, takže sa aj pohyb v preplnenom priestore stane bezpečnejší.

Moderné riešenie
Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, správny výber svietidiel závisí najmä od činnosti vykonávanej v danej miestnosti. Ďalším faktorom je aj čas, ktorý pri danej činnosti strávite. Nové svetelné zdroje sa líšia mnohými vlastnosťami, tvarom, spotrebou, výkonom, farbou svetla, veľkosťou. A na to je dobré myslieť vopred. Tak napríklad halogénové úsporné žiarovky Halogen Energy Saver, ktoré sa najviac podobajú klasickým „edisonkám“, v porovnaní s nimi ušetria o 30 % viac energie. Práve preto sú tieto typy vhodné do miestností, kde je čas svietenia cez deň zanedbateľný a kde zároveň dochádza k častému spínaniu svetla, čo práve halogénke z hľadiska životnosti neprekáža. Hodí sa napríklad na toaletu, do komory alebo na chodbu. Naopak do miestnosti, kde sa svieti oveľa dlhšie, je dobré inštalovať úsporné žiarivky, charakteristické úsporou až 80 % elektrickej energie. Hodia sa do kuchyne, obývačky či do detskej izby. Vyrábajú sa v rôznych farebných odtieňoch od bielej dennej až po teplú farbu, ktorá sa približuje k farebnému tónu klasickej žiarovky. Tretím typom inovatívnych svetelných zdrojov sú LED diódy, ktorým nijako neprekáža časté vypínanie a zapínanie, ktorých životnosť pri priemernej ročnej dĺžke svietenia tisíc hodín môže dosahovať 20 až 50 rokov a energetická úspora je na úrovni úsporných žiariviek. Svetelné zdroje využívajúce LED diódy slúžia z hľadiska praktického využitia najčastejšie ako doplnkové efektové alebo orientačné osvetlenie. V podobe LED pásov sa umiestňujú na police vitrín a skriniek, kde pôsobivo nasvecujú obsah, ale tiež pomáhajú pri orientácii. Výhodou týchto svetiel je ich široká škála farieb, okrem teplej bielej a studenej bielej vyžarujú LED diódy aj modré, zelené, červené a žlté svetlo.

Autor: Redakcia v spolupráci so spoločnosťou Osram
Foto: Osram

Podobné články