Spálňa – oáza snívania

od micah.grohman

Človek je súčasťou prírody, a tak ako všetko v nej, aj on sa musí prispôsobiť striedaniu dňa a noci. Cez deň sme väčšinou v neustálom kolobehu za povinnosťami rôzneho druhu, mnohokrát v časovom strese, ženieme sa za úspechom v pracovnom či osobnom živote, niekedy aj za zábavou, ale v noci sa pre nás otvára nový svet plný pokoja. V nami zaužívaných zvyklostiach je práve priestor spálne tou pokojnou zónou, kde vchádzame do ríše svojich snov.

Pre ľudský organizmus je spánok nevyhnutnosťou. Počas spánku sa obnovujú fyzické i psychické dispozície, podvedomie spracováva zážitky dňa a selektuje dôležité podnety. Každý človek potrebuje psychické uvoľnenie a odpútanie sa od reality všedného dňa, kedy mnohokrát musí vystupovať s vynútenou pretvárkou. Táto psycho-hygiena je veľmi dôležitá pre udržanie duševného zdravia jedinca. Pre každého človeka je dôležité mať oázu pokoja, kde má čas byť sám so sebou, so svojimi náladami, emóciami, túžbami. Týmto kútikom, kde sa človek utieka pred realitou všedného dňa a ktoré pre neho predstavuje najväčšie súkromie, je práve jeho spálňa. Je to bezpečné, dôverné miesto, kde túžobne očakávame po celodennom zhone pokoj a pohodu duše i tela. Spálňa je magickým miestom, kde môžeme opustiť prísne racionálne zmýšľanie potrebné pre bežný život a porozmýšľať o svojich pocitoch a myšlienkach. Aby sme sa vo svojej spálni cítili dobre, musíme si ju vytvoriť podľa svojich predstáv. V súčasnej dobe naozaj nie je problém vybrať si zariadenie podľa vlastného vkusu, veď na trhu je veľká škála rôznych nábytkových zostáv, spálňových prvkov a doplnkov. Každá spálňa napokon bude osobitá, jedinečná, vytvorená z nábytku rôzneho tvaru, materiálov, farieb a drobných prvkov, ktoré dotvárajú špecifickú atmosféru a prezentujú vlastný štýl.

Funkčnosť – základ úspechu
Podľa rokmi overenej typológie má navrhovanie spálne svoje zásady a princípy. Miestnosti, ktoré slúžia na spanie a najmä spálňa rodičov, patria do tzv. nočnej časti bytu. Obvyklé delenie bytu na dennú a nočnú zónu má svoj funkčný význam. Súvisí s orientáciou jednotlivých miestností na svetové strany, s prevádzkovo-dispozičným naviazaním jednotlivých priestorov v byte a najmä so samotnou prevádzkou, teda aktivitami v byte. Pri rodinných domoch sa táto tichá nočná časť bytu umiestňuje na poschodie alebo do podkrovia, kde je vytvorená oddychová zóna s útulnou atmosférou. Do nočnej zóny bytu patria aj pracovne pre duševne pracujúceho člena rodiny, spálne detí či iných členov domácnosti, prípadne hobby priestory. Najvhodnejším riešením je, ak sa v tesnej blízkosti spálne nachádza kúpeľňa s WC a šatníkové priestory. Dnes je už bežným štandardom robiť dve kúpeľne, jednu priamo napojenú na spálňu rodičov a druhú pre deti či iného člena rodiny. Šatníkové skrine nemusia byť umiestnené v spálni, ale môžu byť v samostatnom priestore zvanom šatník. Alebo naopak môžu v spálni tvoriť súvislú efektnú stenu s posuvnými dverami vytvorenú až po strop. Podľa veľkosti spálne a podľa požiadaviek užívateľov je možné do spálne umiestniť pracovný stôl, ak nie je k dispozícii samostatná pracovňa. V spálni, ktorá je väčšinou počas dňa nevyužitá, môže svoje miesto nájsť aj oddychové kreslo so svietidlom, kde možno relaxovať  s čítaním.

Nie všetko je vhodné
To, čo si každý užívateľ spálne do nej umiestni, je v podstate jeho vec. Nábytkové prvky a zariaďovacie predmety by mali byť funkčné a estetické, hovoriace o dobrom vkuse majiteľa. V poslednom období si mnoho ľudí do svojej spálne dáva technické zariadenia ako televízor, DVD prehrávače, audiotechniku a pod. Vzhľadom na to, že tieto predmety údajne aj pri vypnutí vyžarujú elektromagnetické žiarenie, nie je vhodné ich kumulovať v miestnosti určenej na nerušený spánok. O umiestnení veľkého zrkadla v spálni sa vedú taktiež rôzne diskusie. Psychotronici tvrdia, že nie je vhodné do priestoru, kde sa spí. Interiéroví designeri si však nevedia predstaviť, že tak efektný prvok, ako je veľká plocha zrkadiel, napríklad na posuvných dverách skríň, by nebol využitý pri návrhoch spální. Navyše takáto zrkadlová plocha vždy pomáha vytvárať dojem väčšieho priestoru. Je samozrejmosťou, že túto zrkadlovú plochu nie je vhodné umiestniť oproti oknám. V spálni nachádza svoje miesto aj malý kozmetický stolík pre ženy, avšak dnes na ňom až tak netrváme, keďže vykonávanie kozmetickej úpravy sa „presťahovalo“ do kúpeľne, hlavne z prozaického dôvodu – tečúcej vody. Odborníci na kozmetiku by však určite upozorňovali na rozdiel líčenia pri dennom a umelom osvetlení, ale táto problematika sem nepatrí. Niektorí ľudia majú tendenciu pripisovať smeru hlavy a nôh pri spánku, vzhľadom na svetové strany, zvláštny význam. Hovorí sa, že hlava má smerovať na juh. To si každý musí vyskúšať sám a je na ňom, či tomu chce veriť a podľa toho sa „pohrať“ s priestorom. V súčasnej dobe sa novým trendom stáva umiestnenie postele do centra priestoru a nie klasicky k stene. Originálnemu riešeniu sa medze nekladú. Užívateľ sa musí vo svojom priestore v prvom rade cítiť príjemne ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. A to je už na každom z nás.

Efekty a dojmové pôsobenie
Každý priestor miestnosti určenej na spanie je ohraničený a svojím spôsobom limitovaný, avšak za pomoci rôznych interiérových „fínt“ možno dojem priestoru ovplyvniť. Spomínané veľké zrkadlové plochy na posuvných dverách vstavaných skríň na celú výšku miestnosti dojmovo zväčšujú priestor. Ak je priestor spálne veľký, možno ho opticky členiť nízkym nábytkom na menšie funkčné zóny. Farebné riešenie stien v kombinácii s hrou svetiel je nezanedbateľnou súčasťou vytvárania pôsobivej atmosféry spálne. Priestor možno za pomoci farieb opticky zväčšiť, zmenšiť, znížiť či rozšíriť. Ak sa k tomu pridajú svetelné efekty možno dosiahnuť nevšedný charakter a čaro priestoru. Je veľmi dôležité správne umiestniť rôzne zdroje osvetlenia. Iné bude svetlo na  čítanie, iné zase tlmené intímne svetlo, ktoré môže mať aj iné pôsobivé zafarbenie. Farbu svietidiel si vyberáme podľa účelu a svojho vkusu.
Podľa dlhodobých skúseností je vhodné orientovať spálňu na východ, kedy vychádzajúce slnko vpúšťa svoje prvé lúče do nášho príbytku a „rozžiaruje“ nám rodiaci sa deň. Pre tých, ktorým sú nepríjemné priame ranné lúče prenikajúce do oka, sú k dispozícii najrozmanitejšie tieniace prvky od klasických závesov, roliet až po novodobé žalúzie a lamely. Samozrejme aj farba týchto zatemňovacích prvkov prispieva k celkovej atmosfére, ktorú v spálni chceme dosiahnuť.

Autor: Ing. arch. Katarína Kujanová, PhD., Ústav architektúry obytných a občianskych budov, FA STU Bratislava
Foto: archív autora

Podobné články