Kuchyňa ako komunikačný priestor

od micah.grohman

Kuchyne, ktoré nie sú priestorovo poddimenzované a ktorých – našťastie – v ostatných rokoch pribúda, majú predpoklady lahodiť oku aj duši a varenie v nich nemusí byť len povinnosťou, ale i radosťou. Vďaka dostatočnému priestoru je v nich totiž možné plne rozvinúť najrozmanitejšie individuálne predstavy a potreby. V dôsledku toho vzniká – donedávna zanedbávané, no o to dôležitejšie – emocionálne prepojenie priestoru s osobnosťou jeho obyvateľov.

Priamo v kuchyni sa dá vytvoriť aj relaxačná zóna. Ďalšou alternatívou je „otvorenie“ miestnosti a jej voľné nadviazanie na obytnú časť. To všetko prispieva k odbúraniu nepríjemného pocitu psychickej a fyzickej izolácie domácej pani a umožňuje jej i počas vykonávania kuchynských prác udržiavať vizuálny a verbálny kontakt s ostatnými členmi rodiny. Kuchyňa tak prestáva byť neatraktívnou a strohou pracovnou plochou, ale stáva sa skutočným komunikačným priestorom a živým srdcom domácnosti. Pri úprave podlahy možno využiť kombinácie rôznych farieb a materiálov, opticky podčiarkujúce členenie kuchyne na pracovnú, jedálenskú či oddychovú časť. Ak máme k dispozícii väčšiu voľnú plochu, veľmi atraktívne bude na nej pôsobiť mozaikové uloženie dlažby.

Ani steny nemusia byť klasicky hladké. Dajú sa obohatiť rôznymi typmi architektonických prvkov, plniacich funkciu nielen estetickú, ale i praktickú. Sú to rôzne výklenky, viky, murované police atypických tvarov. Slúžiť môžu ako odkladací, no tiež ako „výstavný“ priestor (na umiestnenie kvetov a dekoračných predmetov). V rozmerných kuchyniach nájdu uplatnenie kuchynské linky netypických, veľkorysejších tvarov, či už zhotovené na mieru alebo kúpené v špecializovaných predajniach. Ich riešenie závisí od vkusu a požiadaviek majiteľov. Zostaviť ich možno pozdĺž jednej steny, ale i do tvaru písmena „L“ alebo „U“. Takéto formy poskytujú pochopiteľne omnoho viac miesta a kuchynský nábytok dovoľujú oživiť aj estetickými prvkami.

Obývacie kuchyne

V prípade otvorenej kuchyne možno priechod do obývacej časti elegantne vyriešiť napríklad barovým pultom, doplneným o vhodné stoličky. Poslúži zároveň aj na podávanie raňajok či rýchleho občerstvenia. Jedálenský kút bude potom pravdepodobne už súčasťou obývacej izby. Rovnako dobre ho však môžeme ponechať i v kuchyni. Vtedy je dôležité, aby farebne i štýlovo ladil s jej ostatným zariadením a tiež, aby každému stolujúcemu poskytoval dostatok miesta. Niekedy je funkčné a estetické umiestniť v kuchyni i príborník, prípadne malú knižnicu. Ale to už je vecou vkusu a konkrétnej situácie. Z niektorých kuchýň vedie vchod aj do samostatnej murovanej špajzy. Takéto riešenie je vynikajúce, pretože potraviny a zásoby surovín možno uložiť prehľadne v klimaticky a svetelne vyhovujúcich podmienkach a navyše nemusia zaberať miesto v kuchynskej linke, či sa dokonca „povaľovať“ po pracovnej doske. Svoju fantáziu výborne uplatníme aj pri inštalácii osvetlenia. Hra svetiel v prípade správne rozmiestneného viacbodového osvetlenia interiér ozvláštni a zatraktívni. 

Na rozdiel od malých kuchýň, kde si obyčajne musíme vystačiť s tranzistorom, nám nič nebráni ani inštalovaniu kvalitnejšieho „ozvučenia“ (miniveže a pod.). Pre niekoho môže byť vítaným doplnkom dokonca i menší televízor. Aby bol konečný efekt dokonalý, ani pri zariaďovaní kuchyne nesmieme zabudnúť na detaily. Môžu to byť milé drobnosti, ktorých funkcia je výlučne dekoračná, ale tiež predmety estetické a účelné zároveň – napríklad stojan na fľaše (archívne vína), nádobky na koreniny, koše na ovocie, vrecúška na sušené bylinky a podobne. Chýbať by nemali ani živé kvety. Vo väčších priestoroch pekne ukážu aj vyššie a košatejšie črepníkové rastliny. A na záver jeden tip. V našich končinách to síce nie je ešte celkom bežné, no predsa len prvé lastovičky sa už objavujú – kuchyne s krbom. Verte, že to vyzerá naozaj super! Príprava jedla nemusí skutočne byť len kdesi v kútiku a „potajme“ vykonávaná nevyhnutná rutinná činnosť. Môže sa stať celkom milou a príjemnou záležitosťou, ktorej sa aktívne zúčastňujú všetci členovia rodiny. A súčasné trendy bytovej architektúry dávajú takémuto poňatiu kuchyne zelenú.

Autor: Magdaléna Gondolová
Foto: archív redakcie a firiem

Podobné články