…buď svetlo!

od micah.grohman

V ľudských predstavách je svetlo oddávna jedným zo symbolov života. A oprávnene – veď bez neho by sa zem premenila na neúrodnú a nehostinnú pustatinu. Aj obydlia, v ktorých by vládla večná tma, by pôsobili bezútešne a skľučujúco. Niet preto divu, že človek vymýšľal spôsoby, ako si svoje príbytky osvetliť. Od tých najprimitívnejších možností, ktoré ledva spĺňali prvoradý a vtedy jediný účel – funkčnosť – sa postupným vývojom prepracovával až k tomu, že osvetlenie začal vnímať aj z estetického hľadiska.

Osvetlenie pracovných miest
Neraz priam rafinované čarovanie so svetlom sa, samozrejme, nemôže odohrávať na úkor účelnosti. Stále existujú miesta a činnosti, kde je prioritou to, aby sme vďaka osvetleniu jednoducho dobre videli. Ide napríklad o pracovné kútiky, písacie stolíky v detských a študentských izbách, ale aj o jedálenské stoly či kuchynské pracovné dosky. V takýchto prípadoch je, aj z ergonomického hľadiska, dôležité, aby bolo svetlo dostatočne silné (nie však prisilné!) a aby dopadalo v správnom uhle. Neznamená to pravdaže, že takéto osvetľovacie telesá by mali byť neestetické. Naopak – v obchodoch nájdeme dostatok lámp, ktoré sú praktické a zároveň i pekné. Výber ich tvarov, farebných a materiálových prevedení je natoľko bohatý, že uspokojí absolútnu väčšinu zákazníkov. Aj pri kúpe „pracovných“ lámp či už stolných, nástenných alebo závesných, treba myslieť nato, do akého interiéru lampu plánujeme umiestniť. Nie všetko, čo nás v obchode zaujme, musí vyzerať dobre i – povedzme – v našej kuchyni. Ak ju máme zariadenú napríklad vo vidieckom štýle, pôsobila by tam pravdepodobne chrómová lampa avantgardného tvaru ako „päsť na oko“.

Rozhodnúť sa musíme aj pre to, aký typ žiarovky či žiarivky si do lampy kúpime. Prihliadať by sme mali jednak na požadovanú intenzitu svetla, ale zabúdať nesmieme ani na možnosť úspory elektrickej energie. Klasické žiarovky sú síce lacnejšie, no majú kratšiu životnosť a navyše na svetlo premenia len 3 % z celkovej spotrebovanej energie. Naproti tomu kúpa úsporných kompaktných žiariviek vyžaduje väčšiu jednorazovú investíciu, ktorá sa však v konečnom dôsledku určite oplatí. Takéto žiarivky majú totiž až 5-krát vyššiu účinnosť, dlhšie vydržia a usporia až 80 % elektrickej energie.

Posvieťme si na izby
Do väčšiny izieb je vhodné umiestniť jedno centrálne (najčastejšie stropné) osvetlenie, ktoré sa doplní ešte o niekoľko „vedľajších“ svetiel. Ich počet a umiestnenie závisí najmä od potrieb a vkusu obyvateľov. Centrálne osvetlenie si môžeme zvoliť priame – čo znamená, že najintenzívnejšie svetlo dopadá priamo na istú časť miestnosti (takéto priame osvetlenie zabezpečujú predovšetkým klasické lustre – či už visiace alebo upevnené na strop). Inou alternatívou je nepriame osvetlenie, ktoré osvetľuje rovnomerne celý priestor. Tento efekt vznikne, ak žiarovky (žiarivky) „ukryjeme“ nepriehľadným tienidlom (drevené lišty a pod.). Umiestniť v izbe okrem centrálneho svetla ešte i doplnkové osvetlenie je nielen efektné, ale aj praktické. Poslúži napríklad pri sledovaní televízie, ako náladové svetlo pri počúvaní hudby a podobne. Doplnkové osvetlenie môže byť vyriešené pomocou stojanových alebo nástenných lámp. Mimoriadne atraktívne a v súčasnosti aj populárne je halogénové osvetlenie, pri ktorom sú často už samotné žiarovky vyrábané v dekoratívnych tvaroch, takže samy o sebe pôsobia ozdobne. To otvára široké možnosti jeho uplatnenia a umožňuje jednoduché, pritom však veľmi zaujímavé spôsoby uchytenia.

Aby osvetlenie interiér skutočne pozdvihlo a zútulnilo, opäť je dôležitý súlad medzi štýlom jeho zariadenia a materiálom, tvarom a farbou osvetľovacích telies. Neraz platí (najmä v moderne zariadených priestoroch), ono známe: „Menej je niekedy viac“ respektíve – v prípade osvetľovacích telies – čím jednoduchšie, tým krajšie. Vtedy má totiž hlavné slovo naozaj svetlo, ktoré priestor akoby prečistí a prevzdušní. (Existujú však tiež miestnosti svojou rozlohou a celkovým ladením umožňujúce experimentovanie aj s odvážnejšími dizajnérskymi kreáciami.) Menšie bodové svetlá nemusia slúžiť iba na vytvorenie atmosféry, ale môžu byť umiestnené aj tak, aby osvetľovali a tým zdôrazňovali niektoré bytové doplnky či dekoračné prvky – napríklad obrazy, vitríny, sošky a podobne. Na takéto účely sa predávajú aj špeciálne lampy, ale rovnako dobre môže poslúžiť už spomínané halogénové osvetlenie. Lampy je dobré umiestniť aj v blízkosti zrkadiel – či už vedľa nich alebo nad nimi. Je to nielen opticky zaujímavé, ale tiež praktické. Platí to rovnako pre kúpeľne, ako aj pre predsiene. 

Svetlo na dobrú noc
Nočné lampy sú vynálezom síce starým, zato však stále aktuálnym. A hoci sa časom mení ich vzhľad, funkcia zostáva stále rovnaká – zabezpečiť aj uprostred noci decentné svetlo bez toho, aby sme jeho rozsvietením narušili spánok ďalšej osoby. Z toho vyplývajú aj základné kritériá, ktoré by mali nočné lampy spĺňať: svetlo by nemalo byť príliš silné a rozhodne skonštruované tak, aby sa nerozptyľovalo po celej miestnosti, ale aby osvetľovalo iba malý priestor v záhlaví lôžka, pričom vypínač by mal byť umiestnený tak, aby sa naň dalo pohodlne dosiahnuť priamo z postele. Nočné lampičky by nemali chýbať ani v detských izbách. Je mnoho detí, ktoré do istého veku vyžadujú zaspávať pri svetle. Svetlo by však malo byť veľmi nevtieravé a tlmené a celkom pokojne ho môže vydávať nástenná lampa v tvare mesiaca, hviezdičky, srdiečka a podobne. 

Autor: Magdaléna Gondolová
Foto: archív redakcie, IKEA

Podobné články