Zorientujte sa v ponuke tepelných čerpadiel vzduch – voda

od micah.grohman

Budúcnosť vykurovania domácností patrí nepochybne obnoviteľným zdrojom. Aktuálne sa v slovenských podmienkach javí ako najlepšie riešenie tepelné čerpadlo vzduch – voda. Energiu čerpá z okolitého prostredia, konkrétne zo vzduchu a odovzdáva ju do vody v domácnosti. Čerpadlá vzduch – voda vynikajú dobrou účinnosťou, odolnosťou a trvácnosťou. Kým sa však pustite do výberu, je dobré sa zorientovať v ponuke.

Základ je siahnuť po overenom výrobcovi a kvalitnej značke. Spravidla sa odporúča hľadať výrobcov kompresorovej techniky, resp. klimatizačných jednotiek. Pod kvalitu sa rovnako podpisujú aj kvalitné materiály, krajina pôvodu a v neposlednom rade aj účinnosť a ďalšie technické parametre. Tepelné čerpadlá vzduch – voda sú na Slovensku využívané najčastejšie. Využívajú sa v rodinných aj bytových domoch, administratívnych priestoroch, prevádzkach, kostoloch, či školách. Sú nenáročné na priestor a inštaláciu, pričom jednoduchá je aj samotná prevádzka. 

Systém tepelného čerpadlo vzduch – voda sa skladá z vonkajšej jednotky a vnútorného hydromodulu, ktorý sa napája do vykurovacieho systému. Zdrojom energie je vonkajší vzduch, z ktorého dokáže tepelné čerpadlo využívať energiu aj pri extrémnych mrazoch. Získanú energiu odvádza do vody a využíva ju na ohrev TÚV a vykurovanie. Niektoré tepelné čerpadlá vzduch – voda je možné používať aj na chladenie, je však potrebné dávať pozor na prílišné teplotné rozdiely medzi prostredím a vykurovacím systémom, aby neprišlo ku kondenzácii. Z 1 kW elektrickej energie dokáže čerpadlo vyrobiť až 4 kW tepla, resp. chladu. 

Vonkajšia jednotka určuje výkon
Vonkajšia jednotka udáva výkon celej sústavy, no závisí od nej aj odolnosť voči mrazom. Pri výbere je dôležité sledovať aj vibrácie a hlučnosť, ktoré môžu rušiť susedov. Existujú 3 typy vonkajších jednotiek japonskej značky Mitsubishi Electric:

Eco Inverter je určené pre malé rodinné domy, s nízkou tepelnou stratou do 8 kW. Jednotky sú vybavené plynulou reguláciou výkonu tak, aby bol k dispozícii presne taký výkon, aký je v danom čase potrebný. Vonkajšie jednotky Eco Inverter dokážu vykurovať do vonkajšej teploty – 20°C a ohrievať vodu na teplotu až 60 °C. 

Power Inverter je charakteristický vysokou variabilitou použitia a dokáže ponúknuť systémové riešenie celoročného vykurovania vo väčšine regiónov. Je využiteľný vo väčších rodinných domoch, ale aj kanceláriách, prevádzkach, kostoloch, či športových halách. Jednotka dokáže efektívne vykurovať až do – 25°C, pričom pri vonkajšej teplote -15 °C dokáže stále poskytnúť 60 – 90% nominálneho výkonu. Pre spoľahlivé fungovanie aj počas tuhých zím je vonkajšia jednotka Power Inverter vybavená funkciou automatického odmrazovania. Výkon jednotiek sa pohybuje od 6 do 25 kW.

Zubadan je systémové riešenie pre celoročné vykurovanie, určené hlavne pre chladnejšie regióny. Jednotky s vysokým výkonom dokážu zabezpečiť tepelnú pohodu aj v chladných regiónoch do vonkajšej teploty až – 28 °C. Do -15 °C pritom dokážu poskytnúť stále 100% nominálneho výkonu. Samozrejmosťou je funkcia automatického rozmrazovania.

Vnútorný hydromodul
Teplo získané z vonkajšieho prostredia odovzdáva jednotka do vnútorného hydromodulu. Ten môže byť len s funkciou vykurovania. Pre ohrev vody existujú varianty s integrovaným nerezovým zásobníkom, alebo bez vstavaného zásobníka. Modely s integrovaným zásobníkom sú dizajnovo atraktívnejšie a ich inštalácia je jednoduchšia. Vyrábajú sa s objemom zásobníka 200 alebo 300 litrov. V menších priestoroch sa preto využívajú modely bez vstavaného zásobníka. Pri výbere myslite už aj na jednoduchosť inštalácie a zisťujte si napríklad umiestňovanie napájania vodného okruhu. Ideálne je, ak sú všetky potrubia na napojenie umiestnené pri sebe. Nezabúdajte ani na moderné technológie, ako ultrazvukový prietokomer, ktorý dokáže merať vyrobenú energiu. Následne viete presne zistiť, koľko energie sa spotrebovalo na vykurovanie, koľko na ohrev vody, prípadne chladenie. Tepelné čerpadlo si môžete vybaviť Wi-Fi adaptérom, pomocou ktorého môžete čerpadlo ovládať aj na diaľku.

Nezabudnite na dotáciu z programu Zelená domácnostiam II
Vyberajte tepelné čerpadlá vzduch – voda, ktoré sú registrované v programe Zelená domácnostiam II. Na tieto zariadenia môžete získať od štátu dotáciu do výšky až 3400, v závislosti od výkonu vonkajšej jednotky. V kombinácii s prípadnou dotáciou od výrobcu si tak viete zaobstarať tepelné čerpadlo za prijateľnú cenu. Viac na www.vykuruj.sk.      

Ing. Juraj Vedej
Foto: Mitsubishi Electric

Podobné články