V dome sa cítia ako na dovolenke

od micah.grohman

Predtým bývali v byte a každú voľnú chvíľu jazdievali na valašskú chalupu. Pobyt v srdci prírody si zamilovali natoľko, že ich napadla stavba vlastného domu. Predali byt aj chalupu a postavili si na Valašsku nový dom.

So stavbou rodinného domu na pozemku s rozlohou 4 000 m2 začali pred 6 rokmi a dom stál za 2 roky. 

Pri návrhu mysleli na budúcnosť
„Celú stavbu som riadil, dozeral na ňu a väčšinu vecí sme si namontovali sami. Výstavba tak síce trvala dlhšie, ale nad všetkým som mal dohľad a mohol som si pozvať na spoluprácu menšie firmy z okolia,“ prezrádza majiteľ.

Návrh urobili manželia spoločne so svojimi priateľmi, architektom Petrom Osičkou a jeho dcérou, architektkou Terezou Osičkovou. Prioritou bola funkčnosť domu: „Chceli sme logicky členený dom, jednoduchý na prevádzku a na hornom poschodí priestor pre naše dospelé deti so svojimi rodinami,“hovoria majitelia.Okrem dvoch spální je na hornom poschodí aj miestnosť pre hostí, kúpeľňa a netradične garáž, pretože dom stojí vo svahu.

Na dolnom poschodí je všetko potrebné – rozľahlá obývacia izba s veľkoformátovými oknami prepojená s kuchyňou, z ktorej sa dá vyjsť na východnú terasu. Z obývacej izby sa vchádza do spálne majiteľov, na ktorú nadväzuje kúpeľňa so sprchovým kútom i vaňou, sauna a technická miestnosť. Aj z kúpeľne sa dá prejsť rovno na západnú terasu a do záhrady. 

Víťazia prírodné materiály 
O podobe interiéru majitelia dlho premýšľali. „Chceli sme vzdušný svetlý interiér s veľkými presklenými plochami s výhľadom do prírody. Je to pre nás jeden veľký obraz, ktorý mení svoju farebnosť podľa ročných období.“ 

Stavili na kvalitné materiály s dlhou životnosťou a nenáročnou údržbou. Majiteľ vlastní firmu na spracovanie kameňa KSK Design, preto tento výrazný prvok zapojili do interiéru i exteriéru. Na spodnom poschodí použili vápenec na obloženie teplovzdušného krbu a schodisko. Nábytok je vyrobený na mieru. „Bolo to potrebné aj kvôli zaoblenému pôdorysu horného poschodia. Ďalším prianím bol veľký jedálenský stôl, pretože máme veľkú rodinu a chceme vždy spoločne posedieť.“

Celé spodné poschodie domu a všetky oporné múriky sú obložené rovnakým typom kameňa, a to rulou. Vstup rámuje ónyx a na vnútornú kuchynskú dosku použili technický kameň, ktorý sa jednoducho udržuje. Vonkajšia kuchynská doska je žulová. Horné poschodie domu je obložené modrínovými latami a vstup cortenovým plechom. 

Tienenie im zlepšuje život  
Dom chránia hlavne v lete pred horúcim slnkom motoricky ovládané vonkajšie žalúzie. Celé dolné poschodie s presklenou stenou zútulňujú látkové rolety Varieta Zebra na diaľkové ovládanie. „Na látkovej rolete sa striedajú priesvitné a nepriesvitné vodorovné pruhy, ktoré slúžia na denné a nočné použitie. Dá sa tak vybrať, či do interiéru pustiť svetlo alebo sa chrániť pred slnkom, a večer si dopriať pocit súkromia,“ hovorí Filip Šimara, obchodný riaditeľ najväčšieho českého výrobcu tienenia CLIMAX. V kúpeľni s veľkoformátovým oknom je japonská posuvná stena s nepriepustnou látkou, ktorej panely možno sťahovať do strany a zakryť nimi buď celé okno alebo len časť. 

Záhrada plná vodných prvkov 
Kvôli terénu urobili terasovité záhony plné trvaliek. Na záhrade je aj úžitková časť s jahodami, bylinkami a zeleninou. Z rozsiahlej terasy majú výhľady do širokého okolia. Hneď vedľa dubovej terasy majú okrasné samočistiace jazierko s biofiltrom, pretože milujú vodu. Pod jazierkom je bazén, ktorý využívajú od jari do jesene takmer každú voľnú chvíľu. Kvôli práci si záhradu neužívajú toľko, ako by chceli, preto si každé leto berú týždeň dovolenky, ktorý trávia len na záhrade a užívajú si dlhé raňajky na terase či odpoludňajšie kúpanie.

Reko z materiálov Climax
Foto: Climax

Technické údaje:
Pozemok: 4 000 m2
Zastavaná plocha: 162 m2
Úžitková plocha: dolné poschodie 120 m2, horné poschodie 114 m2
Plocha terasy: 70 m2
Horné okná: profily Fiberglass s trojsklom od firmy Williman SK
Dolné okná: profily Chromatech s bezpečnostným sklom  
Tienenie: látkové rolety Varieta Zebra aj japonská posuvná stena od firmy Climax
Podlahy: marmoleum v obytných častiach, keramická dlažba v kúpeľniach 
Vykurovanie: podlahové napojené na tepelné čerpadlo
Konštrukcia: betónové murovacie tvárnice, železobetónové stropy
Kameň: KSK Design 
Strecha: PVC-P fólie Monarplan

Návrh domu: Ing. arch. Petr Osička a Ing. arch. Tereza Osičková 
Návrh záhrady: Ing. arch. Tereza Osičková 
Autor fotografií: Climax (www.servisclimax.sk

Podobné články