5 rád pre výber okien

od micah.grohman

Chystáte sa rekonštruovať alebo stavať nový dom a čaká vás aj nákup nových okien? Ako sa orientovať v ponuke a čo je pri výbere skutočne dôležité? Prinášame pár tipov pre rozhodovanie a niekoľko mýtov, ktorými by ste sa nemali nechať zmiasť.

Rada 1: Materiál nehrá hlavnú úlohu

Ľudia často preceňujú význam materiálu, z ktorého sú okná vyrobené. „Moderné plastové, drevené, drevohliníkové aj hliníkové okná sa z hľadiska svojich úžitkových vlastností prakticky nelíšia, každý materiál má svoje výhody aj nevýhody,“ hovorí Roman Kubálek, obchodný riaditeľ VEKRA okná. Pri dobrom zaobchádzaní a správnej údržbe majú okná bez ohľadu na materiál potenciál dobre slúžiť desiatky rokov. Drevené okná vyžadujú okrem umytia aj pravidelné ošetrenie vhodným balzamom na drevo, a to 2x ročne.

Rozhodovanie o tom, aké si zaobstaráte okná z hľadiska materiálu, je len otázkou vašich osobných preferencií a finančných možností.

Moderné okná dobre izolujú, preto udržia v interiéri viac tepla, ale zároveň bránia samovoľnému úniku vlhkosti. Mýtus typu „plastové okná nedýchajú“ je úplne mimo, ide len o to, že ak nemáte dom s rekuperáciou, musíte sa naučiť správne a účinne vetrať a používať odsávače pár.

Rada 2: Vyberajte okná podľa umiestnenia domu a svojich potrieb

Dôležitejšie ako materiál je to, aby ste si uvedomili, kde budú nové okná slúžiť a čo vy sami od nich očakávate. Úspora tepla je síce dôležitá, ale nejde o jediný podstatný parameter. Úlohu zohráva tiež hluk v okolí domu, bezpečnosť detí aj ochrana pred vypáčením. 

Zásadnú úlohu z hľadiska úspory tepla hrá popri zaskleniu, ktoré preberieme ďalej, tzv. stavebná hĺbka profilu. Zjednodušene povedané, čím silnejšie sú okná, tým viac udržia tepla v interiéri. „Dnes sú prakticky štandardom okná so stavebnou hĺbkou viac ako 70 mm, osadené trojsklom, pri plastových oknách je vhodnejšie zaobstarať si systém so stredovým tesnením,“ vysvetľuje R. Kubálek z VEKRY.

V prostredí náročnom z hľadiska poveternosti voľte profil väčšej stavebnej hĺbky so stredovým tesnením a zodpovedajúcim zasklením. Ak máte malé deti, pýtajte sa na možnosť kľučiek s detskými poistkami či zámkom. Pre lepšiu odolnosť proti zlodejom vyberajte okná s viacerými uzamykacími bodmi, bezpečnostným sklom, prípadne ďalšími mechanickými alebo elektromagnetickými prvkami, ktoré zaistia väčšie bezpečie.

Rada 3: Zamerajte sa na zasklenie

Zasklenie zohráva z hľadiska úspory tepla, hluku aj bezpečnosti zásadnú úlohu. „Väčšina stavebníkov dnes volí izolačné trojsklá, ktoré lepšie držia teplo v interiéri,“ dodáva R. Kubálek. Dnes by malo byť štandardom, aby zasklenie malo tzv. teplý medzisklenný rám a navyše by malo byť v okennom profile hlboko uložené, čo účinne chráni pred rosením okien v interiéri.

Na trhu je celý rad rôznych typov izolačného zasklenia a ak si neviete rady, je lepšie poradiť sa s odborníkmi, aké zasklenie by najlepšie ochránilo váš domov. Nenechajte sa zmiasť tvrdením, že pred hlukom lepšie chráni trojsklo než dvojsklo. Nie je to pravda. Pre skutočne efektívnu ochranu pred hlukom najmä z dopravy je potrebné špeciálne protihlukové zasklenie, kde sklenené tabule majú rôznu hrúbku, prípadne je medzi nimi integrovaná už z výroby protihluková fólia. Lepšie tlmia hluk okná so stredovým systémom tesnenia, teda tromi tesneniami.

Rada 4: Nepodceňujte správnu montáž

Nesprávna montáž znehodnotí aj to najlepšie okno. Nejde len o to správne okno osadiť do otvoru, ide najmä o ošetrenie pripájacej škáry medzi oknom a ostením. Tepelnoizolačnú penu by mali pred degradáciou chrániť špeciálne pásky, ktoré bránia najmä prestupu vlhkosti.

Väčšina dodávateľov okien poskytne zároveň dlhšiu záručnú dobu, ak vám okná aj namontujú.

Rada 5: Chcite poznať skutočného výrobcu svojich okien

Od okien očakávate, že vám budú dobre a spoľahlivo slúžiť desiatky rokov. Skutočná kvalita okien sa naplno prejaví až o niekoľko sezón. Určitú istotu potom predstavuje fakt, že budete vedieť, kde a kto vaše okná skutočne vyrobil. V prípade potreby sa tak v budúcnosti môžete obrátiť aj na výrobcu okien.

TIP PRE VÁS: kvalitné okná za rozumnú cenu pozrite tu

Na trhu pôsobí celý rad dodávateľov okien a dverí, ale nie všetci okná sami skutočne vyrábajú. Ak si zaobstaráte okná od preverenej značky a budete vedieť, kde boli vyrobené, predstavuje to predsa len väčšiu istotu než okná neznámeho pôvodu.

Reko z materiálov VEKRA

Foto: VEKRA

Podobné články