Záhrada stvorená pre oddych

od micah.grohman

Možno ste už niekedy počuli, že najlepšie sa relaxuje, ak je človek obklopený čistotou, pokojom a zeleňou. Raj na zemi si môžete vytvoriť i vo vlastnej záhrade. Bude to vaša súkromná zóna pokoja, plná rastlín a pohodlného nábytku.

Súlad a harmónia medzi domom a záhradou vytvárajú príjemnú oázu pokoja, kde sa vy i vaši hostia budete cítiť naozaj príjemne. Moderné záhrady by mali vždy plniť nielen reprezentačnú, ale aj relaxačnú funkciu – sú totiž skôr rozšíreným obytným priestorom domu a za určitých okolností sa môžu stať aj domácim pracoviskom.

Kde však začať?

Skúste sa najskôr zamyslieť nad tým, kto všetko bude toto miesto využívať a na čo. Ďalej sa nezabudnite zamerať na spevnené plochy, nábytok, technické vybavenie, materiály a dekorácie. Chýbať by nemali efektné vydláždené plochy doplnené štýlovým exteriérovým nábytkom, ale ani lavička, hojdačka alebo ležovisko ukryté niekde v zadnej časti, ktoré bude slúžiť na únik pred svetom a načerpanie nových síl. To, čo v záhrade bude, v konečnom dôsledku, samozrejme, závisí od jej veľkosti aj finančných možností. Určite nie je dobré zaplniť najmä menšie záhrady množstvom rôznych prvkov, záhonov a rastlín. Vhodné je rozdeliť priestor na niekoľko častí, vďaka čomu sa bude aj malá záhrada zdať väčšia a zaujímavejšia. Jednotlivé časti bez problémov oddelia tvarované živé ploty, múriky či drôtené koše naplnené kameňmi, tzv.gabiony.

Stolovanie v záhrade

Kde inde si lepšie vychutnáte jedlo než vonku v prírode. Pre lepší pocit a menej komplikácií treba myslieť hlavne na to, aby dym, výpary z jedla a hluk neobťažovali vašich susedov – to nikdy nedopadá dobre. Grilovací ostrovček tak môžete umiestniť v odľahlom kúte v obklopení vegetácie (pre väčšiu spätosť s prírodou) alebo priamo na terase pri dome (praktickejšie riešenie s lepším prístupom napr. do kuchyne). Intimitu a súkromie ešte viac umocníte vhodne zvolenými drevinami a kermi, ale napríklad i popínavými rastlinami. V oblasti, kde budete mať umiestnený gril, je tiež dobré vysadiť bylinky, predovšetkým mätu, bazalku, pažítku, tymián… Tie budú nie len skvelou ingredienciou pre vaše pokrmy, ich vôňa dodá grilovaciemu kútiku dokonalú atmosféru.

Ak máte predsa len k dispozícii dostatok voľného priestoru, ideálnym riešením na vybudovanie grilovacieho kútika je altánok. Ten krásne dotvorí atmosféru záhrady a vykúzli absolútnu izoláciu a súkromie. Samozrejme berte do úvahy ďalšiu veľkú výhodou altánkov, ktorou je ochrana pred nepriaznivým počasím. Pre dokonalý efekt je dobré altánok orientovať smerom k najkrajšiemu výhľadu a doplniť ho malými dekoráciami z prírodných materiálov.

Vodný element

No pokiaľ máte dispozície, čas a chuť vyladiť svoju oázu pokoja do úplne zenovej dokonalosti, odporúčame zakomponovať i vodný element. Či už v podobe jazierka, fontány alebo menšieho vodopádu – efekt bude zaručený! Zvuk tečúcej vody má totiž preukázateľne pozitívny vplyv na ľudskú myseľ a pôsobí veľmi ukľudňujúco. Zvoľte variantu, ktorá bude jednoduchá na údržbu a materiálovo sa vám bude hodiť k vybaveniu záhrady.

Záhradu zútulnia vhodné dekorácie

Vždy je možnosť záhradu doplniť o originálne prvky, ktoré podčiarknu cítenie a štýl majiteľov. S trochou odvahy, kreativity, vtipu a využitím niektorých prvkov tak môže vzniknúť naozaj jedinečná záhrada.

Čo sa týka záhradného nábytku, nemusíte naň minúť tisícky eur, aby spĺňal to, čo má – mal by byť hlavne praktický, pohodlný a odolný voči poveternostným podmienkam. Pri výbere nábytku myslite aj na to, že ním finálne zvýrazníte charakter a štýl záhrady, a tak nepodceňujte ani estetickú stránku.

No a v neposlednom rade netreba zabudnúť na to, čo dodá vášmu exteriéru ten správny nádych oddychovej a relaxačnej zóny bez starostí – doplnky a dekorácie! Tie zanechajú v danom priestore kus vašej osobnosti a spoja ho s vašim bývaním a spôsobom života. Dokážu pritiahnuť pozornosť a pozmeniť prostredie z romantického na štýlovo minimalistické. Určite skúste použiť hlavne svetelné elementy – lampy, lucerny, svetelné reťaze, lampióny. No nezabudnite ani na textílie, deky a vankúše, ktoré vám pomôžu cítiť sa bezpečne a pohodlne i v chladnejšom počasí. No a samozrejme nebojte sa zapojiť ani kvetináče a iné rastlinné doplnky. Ste predsa v prírode, nie?

Reko

Foto: archív Bonami

Podobné články