Srí Lanka – Večný Serendib

od micah.grohman

Z vtáčej perspektívy pripomína kvapku padajúcu do vôd Indického oceánu a svojou rôznorodosťou patrí medzi najkrajšie destinácie sveta. Bohatý nielen kultúrou, ale tiež prírodou. Tropický ostrov, kde je počas letných mesiacov vzduch tak horúci a preťažený vlhkosťou, až je nedýchateľný. Od rovníka tento raj delí len 7° severne a vďaka svojej kráse dostal meno Perla Indického oceána.

Prví arabskí obchodníci, ktorí na svojich lodiach k ostrovu plávali ho zas nazvali Serendib – Vrodené šťastie. Tým sa inšpiroval aj spisovateľ Horace Walpole, vďaka čomu dal svetu nové slovo serendipity, a teda „objavovanie šťastia, krásy a dobra bez toho, že by sme sa o to nejak obzvlášť snažili“. A presne taká je Srí Lanka!

Multi – kombo

Mix chutí (najmä tých pikantných), vôní, emócií a pocitov. To všetko odohrávajúce sa v rýchlo sa meniacich kulisách rozmanitej prírody. Ostrov plný pláží síce prevažne pokrývajú úrodné nížiny, no jeho stredom sa tiahne vysokohorský masív, dosahujúci miestami výšku okolo 2500 m.n.m.. Klíma je tu príjemná a znesiteľnejšia, ako v takých pobrežných oblastiach, kde sa dá vlhkosť doslova krájať. Národ leva, ako Sinhálcov poznáme, je teda právom pyšný na to, kde sa narodil. A vôbec im neprekáža, že podľa legendy vzišli zo spojenia radodajnej ženy a leva. Toho by ste tu však hľadali márne. Žiadny tu nežije! Hlavnou atrakciou ostrova je zato rozhodne slon! Ako národné zviera má význam nielen pre obyčajný život miestnych ako zviera ťažné, či dnes už skôr ako prostriedok zarábania financií vďaka turistom, no v krajine, kde je dominantným náboženstvom budhizmus má aj silný náboženský význam. Najlepšie sa o tom možno presvedčiť počas festivalu Perahera, kde sa zástupy vyzdobených slonov spolu s tanečníkmi a akrobatmi promenádujú ulicami mesta Kandy s relikviou Budhovho zubu na chrbte. Ten sa koná každoročne na prelome júla a augusta.

Súčasnosť

Srí Lanka si ako jedna z mála zemí prešla svojím peklom už krátko po vstúpení do 21. storočia. Tesne po Vianociach, práve v roku 2004, zasiahla Srí Lanku masívna vlna tsunami, ktorá bola spôsobená zemetrasením na Sumatre o sile 9,1. Nešťastie si vyžiadalo 228 tisíc mŕtvych (vrátane Čechov a Slovákov).

Domáci, ktorí majú hrôzy tsunami v živej pamäti túto udalosť popisujú vždy rovnako. Oceán sa stiahol do seba sťa by voda odtekala ako cez lievik a pobrežia ostali odhalené aj na niekoľko metrov. Správa o doposiaľ nevídanom jave sa po okolí rýchlo rozpŕchla a prišlo sa pozrieť mnoho ľudí, najmä detí. Odhalené dno bolo pre niekoho atrakciou, niektorí začali rýchlo zbierať mušle a kraby, s vidinou budúceho zisku. Keď sa z diaľky valila vražedná niekoľko metrová vlna, utekať už bolo neskoro. Koho zaujíma, ako to asi prebiehalo napríklad v susednom Thajsku, nech si pozrie pomerne realisticky vykresľujúci film Nič nás nerozdelí (The Impossible).

Paradoxne však Srí Lanka zaznamenala rozkvet turizmu až po tsunami a s prvými dobrovoľníkmi a členmi neziskových organizácií sa začalo objavovať aj čoraz viac dovolenkujúcich. A tak je dnes z ostrova populárna a finančne pomerne dostupná destinácia.

Nakoľko však táto prírodná katastrofa prispela k ukončeniu občianskej vojny, je otázne. Tak, či onak, stalo sa tak v roku 2009 a Tamilské tigre boli donútené stiahnuť sa.

Zo života

Kto by ale čakal, že Srí Lanka je ako jedna z rozvojových zemí podstatne lacnejšia od Slovenska, mýlil by sa. Od potravín, cez oblečenie až po elektrinu, či prenájom bývania a ceny nehnuteľností. Za toto všetko sa tu platí nemálo srílanských rupií. Zem, ktorá je v hlbokom debete, je tak nútená nastavovať vysoké dane z dovozu odrážajúce sa v cenách. Aj keď sú tu dane započítané v cene rovnako ako u nás, neplatí to všade. Preto človek ostane prekvapený, ak si po objednaní v reštaurácii, nájde na lístku sumu aj o 25% vyššiu, ako bolo uvedené v menu. Nie každý si totiž všimne miniatúrne písmo informujúce o tejto „prirážke“ za služby a dane.

Čaj namiesto kávy a k tomu „rizoto“

Veru veru, Srí Lanka je jedna z mála krajín, kde si dáte namiesto kávy radšej pravý cejlónsky čaj s mliekom a cukrom. Presne ako za starých koloniálnych čias. Čajovník, komodita, na ktorej Briti ako kolonizátori aj tohto kúska zeme zbohatli, tvorí významný exportný artikel i v súčasnosti. Okrem čaju je to tiež škorica a vanilka, ktorou je ostrov prevoňaný. Kto by sa však pri pohľade na široké sviežozelené koberce ryžových políčok nazdával, že sa obchoduje aj s ryžou, opäť by sa (podobne ako v prípade lacných cien) mýlil. Ryža sa tu síce pestuje vo veľkom, no s populáciou 22 miliónov a rozlohou len o málo väčšou ako Slovensko, im to čo dopestujú vystačí akurát tak pre nich samotných. Jedno je však isté. Posledné, čo si budete chcieť doma po návšteve Srí Lanky dať bude rizoto! Ryžu tu jedia častejšie ako sa u nás je chleba či zemiaky.

Raj lemovaný plážami

Práve Srí Lanka je zemou zasľúbenou, čo do kilometrových, piesočných pláží, kde by chcel nejeden z nás sŕkať osviežujúci king coconut, v tieni kokosových paliem a pohľadom upreným do azúrovo modrých vĺn. Veru, krása žiť!

Srí Lanské pláže, ktoré už boli niekoľkokrát ocenené svetovými cestovateľskými portálmi ako tie naj z NAJ sú vhodné pre každého. Pokojné vody Trincomalee, či Passikudah na východe s jemným bielym pieskom ako na Maldivách, alebo burácajúci oceán s vlnami ideálnymi na surfovanie o kúsok južnejšie v oblasti Arugam Bay. Bohatý je aj podmorský svet ideálny na šnorchlovanie a potápanie, alebo aj pozorovanie veľrýb v okolí Mirissy. Dá sa tu však pozorovať aj samotný zázrak zrodenia života v akcii a to vďaka prirodzeným hniezdiskám korytnačiek. Najlepšie v okolí Weligamy.

Ako sa rodia korytnačky?

Priviesť na svet kožatku, či karetu, nie je vôbec jednoduché. Po spárení prichádza samica vždy na tú istú pláž, kde hľadá ideálne miesto na nakladenie vajíčok. Výber je náročný a korytnačka je vtedy viac než zraniteľná. Keď sa už rozhodne, začína hrabať.
Aj samotné kladenie je však hotová alchýmia a samica musí dbať na to, aby vajíčka neboli dole hlavou. Priemerne ich nakladie okolo 100. Počas tohto aktu, ktorý môžeme prirovnať k tranzu, samici tečú po tvári slzy veľké ako hrach. Vajíčkam potom trvá 50 dní, aby sa z nich vyliahli mláďatká. Ich pohlavie závisí od klimatických podmienok. Primeraná teplota a vlhkosť sú základ. Ak je príliš vlhko, zárodky vnútri zahynú. Pri teplote okolo 31 stupňov, sa liahnu zväčša samice, pri tých nižších, pod 28 stupňov, zase samce. Príroda je úžasná, na Srí Lanke obzvlášť!

Martina Trginová

Foto: Shutterstock a CK Victory Travel

Podobné články