Priestor, v ktorom nám bude príjemne

od micah.grohman

Sklo dokáže priestor opticky odľahčiť, vnáša do neho svetlo a priehľadnosť. Umožňuje vzájomné prelínanie sa exteriéru a interiéru, potieranie hraníc medzi domom a prírodným prostredím, ktoré ho obklopuje. Obrovskou výhodou pri tom je, že nám zabezpečuje priamy vizuálny kontakt s okolím, no zároveň nás spoľahlivo chráni pred jeho nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.

Aj vďaka tomu je zimná záhrada celoročne využiteľným miestom, lákajúcim k odpočinku a k príjemnému posedeniu v kruhu rodiny a priateľov. Sklenené prístavby pôsobia navyše mimoriadne reprezentatívne a sú schopné pozdvihnúť vzhľad celého domu a dodať mu nádych luxusu a exotiky. Predpokladá to, samozrejme, premyslené riešenie; vhodný návrh tvaru, umiestnenia, veľkosti i vybavenia tejto výnimočnej časti domu. Zimné záhrady ako také predstavujú multifunkčný priestor, ktorý môže slúžiť na mnoho rozličných činností. Je len na nás, akému spôsobu využitia zimnej záhrady dáme prednosť. Náš aktuálny tip však znie: stvorme si v nej svoj malý wellness svet. 

Wellness uprostred zelene
Životný štýl, ktorého dôležitou súčasťou je wellness, sa v ostatnom čase prebojoval aj do našich končín. „Wellness“ vlastne znamená „cítiť sa príjemne“, a to ako na tele, tak aj na duši. Okrem iného ide aj o schopnosť uniknúť stresu, odreagovať sa, zrelaxovať. Nuž a zimná záhrada – patrične upravená – nám na toto všetko ponúka priam ideálne podmienky. Zeleň by mala v každom prípade tvoriť dôležitú kulisu. V temperovaných zimných záhradách sa výborne darí aj subtropickým rastlinám, ktoré pôsobia mimoriadne atraktívne a navyše ich vegetačné obdobie trvá prakticky po celý rok. Zaujímavá a príťažlivá je však aj kombinácia rôznych druhov rastlín, pričom je vhodné striedať ich výšku, farbu kvetov, listov a podobne. Vždy však treba prihliadať na ich individuálne požiadavky ohľadne vlhkosti, tepla a svetla; zoschnuté a zažltnuté rastliny by totiž určite nepôsobili povzbudivo ani dekoratívne. A do zazelenej záhrady patrí zariadenie, ktoré výrazne prispeje k harmonizácii nášho tela a duše, trochu nás pomazná a pohýčka. A veru – vyberať je naozaj z čoho.

Do zimnej záhrady slúžiacej ako wellness vynikajúco zapadne jacuzii, a ak to priestor umožní, vhod príde aj menší bazén, najlepšie atypického tvaru, doplnený o rôznofarebné podvodné reflektory, ktoré dokážu vyčariť skutočne neopakovateľnú atmosféru. Ďalším atraktívnym a zdraviu prospešným doplnkom môže byť sauna – či už suchá alebo parná, núkajúca i možnosť bylinkovej inhalácie. Na zahodenie nie je ani solárium, prípadne aj infrakabína. Na odpočinok po „procedúrach“ by nemali chýbať ležadlá (napríklad i vyhrievané). A ak umiestnime v zimnej záhrade ešte aj relaxačné alebo masážne kreslá, komfort sa, samozrejme, len zvýši. Športovo založené duše isto-iste uvítajú aj fitness kútik, v ktorom sa môže nachádzať napríklad stacionárny bicykel, bežiaci pás a (alebo) viacúčelové posilňovacie zariadenie.

Autor: Magdaléna Gondolová
Foto: archív redakcie a firiem, sxc.hu

Podobné články