Päť pravidiel skladovania kvalitného vína

od micah.grohman

Víno je malý zázrak. Cesta od výberu vhodného miesta a sadeničky viniča cez hrozno až po fľašu delikátneho moku je naozaj dlhá. A vyžaduje toľko znalostí a pozornosti, že vinári majú vlastný jazyk i študijné odbory. Niet divu, že sa víno stalo synonymom luxusu a silných zážitkov.

A tak ako treba láskou k výnimočnému remeslu predchnúť celý proces stvorenia vína, treba vzdať úctu tomuto mimoriadnemu produktu ľudských rúk a sŕdc aj potom. V čase, keď ho skladujete, nechávate dozrievať a nakoniec sa z neho tešíte. Pamätajte, že existuje päť zásadných pravidiel, aby ste si fľašu skladovaného kvalitného moku skutočne vychutnali.

  • Víno potrebuje stálu teplotu bez výkyvov – inú potrebuje biele víno a inú červené víno.
  • Víno si vyžaduje stálu vlhkosť – najlepšie 70 %. Pri nižšej vlhkosti korkové uzávery vysychajú, zmršťujú sa a víno začína degradovať. Vyššia vlhkosť predstavuje riziko šírenia plesní.
  • Víno potrebuje čistý vzduch bez akýchkoľvek cudzorodých pachov, ktoré by mohli ľahko preniknúť cez korkové zátky a znehodnotiť ho.
  • Víno potrebuje pokoj, aby mohlo dozrieť a rozvinúť sa. Neznáša otrasy.
  • Uskladnené fľaše s vínom by mali byť chránené pred slnečnými lúčmi a UV žiarením.
Andreas Larsson, najlepší someliér sveta

„Víno je živý produkt. Na to by sme nemali zabúdať. Niekedy hovorím: neexistuje skvelé víno, existujú len skvelé fľaše vína. Na všetkom záleží. To, čo nakoniec rozhodne o kvalite vína, je spôsob jeho skladovania,“ hovorí Andreas Larsson, najlepší someliér sveta za rok 2007.

Vhodné prostredie 
Ak máte radi víno a nemáte skutočnú vínnu pivnicu, mali by ste zvážiť vínotéku, ktorá poskytuje vhodné prostredie na skladovanie a zrenie vína. Ak však máte hodnotné víno alebo dokonca víno s investičnými parametrami, mala by to byť skutočne výnimočná vínotéka, akou je ASKO WCN311942G.Táto prémiová vínotéka ASKO WCN311942G má okrem mimoriadneho dizajnu aj technológie a funkcie, ktoré poskytnú vašej zbierke cenných vín tú najlepšiu možnú starostlivosť overenú stáročiami. Zmestí sa do nej až 190 fliaš, ktoré možno skladovať, nechať zrieť a podávať v troch celkom oddelených zónach so samostatne regulovateľnou teplotou a optimálnou vlhkosťou 70 %. Prostredie bez zápachu zaisťuje uhlíkový filter a tichý, vysoko účinný kompresor udržiava stále vnútorné podmienky bez akýchkoľvek vibrácií a chvenia. Sklenené dvierka sú odolné voči UV žiareniu a chránia zbierku pred škodlivými účinkami svetla.

Dokonalá vínotéka
Nemenej atraktívne je aj vnútorné usporiadanie. Výsuvné drevené police sú vybavené teleskopickými výsuvmi s hladkým chodom a štítkami s kriedou na osobné, ručne písané poznámky. Ohromujúca je aj zóna na servírovanie vína s voliteľným náladovým osvetlením.
Inteligentná vínotéka je vďaka mobilnej aplikácii Vivino prepojená s rozsiahlou databázou informácií o víne. Každú uloženú fľašu možno digitálne naskenovať pomocou integrovaného snímača a údaje uložiť pre dokonalý prehľad o zbierke skladovaných vín; zároveň je možné získať prístup k someliérskym tipom na degustáciu, skladovanie, podávanie a mnoho ďalšieho.
Vinotéka ASKO Elements získala najvyššie možné prestížne ocenenie iF GOLD AWARD ako jeden z najzaujímavejších počinov roku 2021 s pozoruhodnou rovnováhou medzi mimoriadne precíznym remeselným spracovaním a pokročilou technológiou. Minimalistický dizajn vínotéky so sklenenými dvierkami, meniteľným náladovým LED osvetlením a elegantnou rukoväťou umožňuje vínotéke dokonale zapadnúť do každého obytného priestoru. Ďalšie informácie na sk.asko.com.

Reko z materiálov značky ASKO
Foto: ASKO

Podobné články