Shabby chic – čarovný duch vidieka

od micah.grohman

Po chladnej zime prichádza voňavá a nežná jar, symbol nových začiatkov. Nechajme spoločne vstúpiť vánok novej energie aj do nášho bývania. A aby sme sa cítili naozaj jarne a romanticky, štýl s názvom Shabby chic, bude to pravé nielen k tomuto obdobiu.

Štýl, ktorý pochádza priamo z Anglicka sa vyznačuje jemnosťou, nežnosťou a romantickým nádychom. Jeho autorkou je anglická dizajnérka Rachel Ashwell. Tá si uvedomila jedinečnosť krásy nábytku, ktorý má už čo to za sebou a rozhodla sa mu dať novú šancu. Išlo o akýsi protest na drahý nábytok, ktorým sa v tej dobe prezentovala najmä vyššia trieda. Nábytok s minulosťou sa tak stal znovu stredobodom záujmu. Podstatou tohto štýlu je patina a ošúchaná elegancia, ktorá pridáva do interiéru zaručený šmrnc. Keďže korene shabby chic štýlu siahajú do osemdesiatych rokov anglického vidieka, nesie si zo sebou prvky z tohto obdobia.

Jedinečnosť charakteristických prvkov

Nábytok ladený v shabby chic štýle s typickým náznakom ošarpanosti môže na prvý pohľad pôsobiť staro, ošúchane a opotrebovane, avšak práve táto nedokonalosť ho robí originálnym. Všetky kreatívne duše, ktorých baví ručná práca si pri tomto štýle prídu na svoje. Jeho podstatou je totiž premena starého nepoužívaného nábytku na kúsky znova využiteľné a funkčné, preto môže byť i návšteva bazárov, antikvariátov alebo dokonca babičkinej povaly veľmi prínosná. Výhodou tohto štýlu je, že interiér možno zariadiť veľmi lacno, bez zbytočných výdavkov na drahé kusy nábytku. Naopak, oceňuje sa čo najstarší predmet, z ktorého dýcha osobitosť a špecifickosť. V kombinácii starého s novým, potom prvok vynikne a miestnosť nadobudne iný rozmer.

Príchuť romantiky

Jemné pastelové farby naznačujú nežnosť, ľahkosť a harmóniu, v akej sa nesie shabby chic interiér. Jeho základom je biela, či smotanová, ktorá sa kombinuje s bledými odtieňmi ružovej, fialovej, béžovej, sivej a tyrkysovej. Tento štýl pôsobí veľmi čisto a vďaka svetlým farbám opticky zväčšuje priestor. Kľudne však do neho zakomponujte jednu výraznejšiu farbu, napríklad vo forme doplnkov, ktorá túto romantickú atmosféru príjemne oživí. Miesto doplnku, môže túto úlohu splniť aj tapeta. Neplatí pravidlo, že steny by sa mali pohybovať len na škále bielej. Vzorovaná tapeta plná nežných kvietkov, prúžkov alebo bodiek vyzdvihne taktiež krásu tohto štýlu. Typickými kvetinovými vzormi sú posiate i tkaniny a textílie na pohovke, vankúšoch, obrusoch alebo obliečkach. Nezabúdajme ani na pôvabnú čipku, ktorá v správnom pomere použitia zvýrazní starožitnosť a vdýchne dávku elegancie. Okrem závesov ju možno aplikovať tak isto na vankúšoch, tienidlách, či priamo na nejakom kuse nábytku. K romantike nepochybne patria aj sviečky a svietniky. Tými nemusíme vôbec šetriť. Žiadané sú najmä nádherné sklenené svietniky a za nimi nezaháľajú ani prepychové krištáľové lustre. Prvok, ktorý udáva smer anglického vidieka a ktorý patril k nevyhnutným kúskom každej anglickej domácnosti je starožitný porcelán. Kedysi bol nielen odrazom vkusu, ale aj súčasťou denných čajových rituálov. Preto ani dnes nesmie chýbať v shabby chic interiéri. Obľúbené sú kvetové porcelánové čajníky, šálky, tanieriky i rôzne misky. Naaranžované vázy plné čerstvých kvetov už len podčiarknu krásu romantického shabby chic.

Prepojenie starého s novým

Tento jemný štýl bývania nám pripomína roky minulé, no žije dneškom. Ide o prepojenie starého s novým a lacného s drahým. Práve kombinácia ošúchaného nábytku s patinou a moderných dizajnérskych prvkov je v súčasnosti u mnohých veľmi atraktívna. Niekedy stačí málo, len jeden kúsok starožitného nábytku a tento solitér zmení celú miestnosť. Dávka ošarpanosti, šmuhy, bielený nábytok, hrdza, škrabance a ryhy, to všetko je známka štýlu shabby chic. Častokrát však ide o viac, ako len o pekne zariadený interiér. Pre niektorých je to životný štýl a reštaurovanie starého zničeného nábytku im prináša obrovskú vášeň. Premeniť i novší nábytok na nábytok s patinou však taktiež nie je zakázané. Ak chcete docieliť čo najlepší starý efekt, zmeňte tiež úchytky a kľučky za kovové, či čalúnenie vašej pohovky, ktorá i s volánikmi skvele zapadne do tohto štýlu. Takto upravený nábytok sa totiž hodí do ktorejkoľvek miestnosti a vynikne či už v obývacej izbe, jedálni, kuchyni, spálni alebo aj v kúpeľni. Shabby chic je vskutku jedinečný. Niet divu, že jeho originalita, vyberaná vkusnosť a gracióznosť si získava čoraz viac priaznivcov. Vďaka romantickému nádychu pôsobí veľmi nežne, no zároveň interiér v takomto štýle nie je preplnený a nemá toľko ženských prvkov ako vintage štýl. Preto evokuje pohodu, čistotu, harmonizuje našu myseľ a my sa v ňom cítime veľmi príjemne.

Lucia Kraushuberová

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články