Interiér s iskrou etna

od micah.grohman

Štýl, ktorý si podmanil nielen všetky cestovateľské duše, ale aj všetkých vyznávačov niečoho netradičného a netypického pre naše okolie. Etno dizajn nesie so svojimi elementmi závan multikultúrnosti a istej túžby po objavovaní. Svet je jedna veľká guľa, po ktorej sa v dnešných časoch možno pohybovať hore-dolu. Keď sa naraz ocitneme v objatí inej kultúry, veľmi ľahko si nás podmaní svojou inakosťou a očarí nás až natoľko, že kúsok z nej zatúžime mať aj doma.

V našich domovoch sa etno dizajn sprvu objavoval ako spomienka na čaro exotiky a orientu. Vášniví cestovatelia si s veľkou radosťou začali do svojho bývania prinášať rôzne doplnky a prvky zo vzdialených krajín. Odlišné tradície a čaro iných kultúr sa však zakrátko dostali do našich príbytkov ako bežná súčasť a dnes sa už s veľkou obľubou kombinujú aj v moderných interiéroch. Rôznorodosť kultúr a ich tradícii totiž inšpirovala aj oblasť bytového dizajnu a priniesla mu množstvo zaujímavých prvkov.

Nezameniteľný charakter

Svet súčasného bývania je rozmanitý a pestrý ako kultúry samy osebe. Každá je svojím spôsobom špecifická a nezameniteľná, každá prináša niečo svoje a originálne. To, čo je pre každú kultúru charakteristické, aké tradície a prvky ju vystihujú, to všetko je súčasťou etno štýlu. Pestrosť, farby, motívy či tradície sú typické pre tento štýl a vyjadrujú jeho osobitý charakter. 

Ak túžime po niečom netradične tradičnom, stačí sa rozhliadnuť po prvkoch ľudovej tvorby a rozhodne nájdeme niečo, čo vdýchne novú podobu nášmu príbytku. Pre etno nie sú dôležité módne veci ani trendy v bývaní. Je preň naopak vystihujúca jedinečnosť predmetov a vyzdvihnutie tradície a histórie každého kusu nábytku či doplnku. Etno dizajn je založený na ručnej práci a tradičnej ľudovej tvorivosti určitého etnika. Tým získava ducha originality a líši sa od bežných výrobkov pásovej výroby.

Mať doma aspoň malý kúsok sveta a ľahko sa odlíšiť od všeobecnej povahy lokálnych interiérov nebolo nikdy jednoduchšie. Vďaka cestovaniu a objavovaniu možno prísť na to, že ani vzdialené krajiny a úplne odlišné kultúry nezaostávajú a svoje domovy si vedia výnimočne a tvorivo zariadiť. Preto sa prvky ukazujúce na tradície dnes dostávajú do stredu pozornosti. Nepodľahnúť ich kráse a originalite je niekedy veľmi náročné, a tak si z rôznych krajín prinášame dekorácie, ktoré vedia nielenže spestriť naše bývanie, ale okamžite v nás vyvolávajú množstvo spomienok. Niektorým však stačí načerpať inšpiráciu iba z internetu alebo si prečítať zaujímavý článok a etno prvky si vedia jednoducho získať aj ich.

Prírodné materiály

Základom všetkého je priznanie pôvodných materiálov a prirodzeného vzhľadu. Pre etno štýl sú typické najmä prírodné materiály a vlastne všetko, čo je s prírodou úzko späté. Najčastejším materiálom pri výrobe nábytku alebo podlahových krytín je pri etno dizajne drevo.

Drevená podlaha prináša kus prírody rovno do našej domácnosti, vďaka čomu ju zaiste ocení každý milovník tohto štýlu. Na trhu dnes nájdeme širokú paletu farieb a rôzne povrchové úpravy. Drevo môže byť prírodné, bielené alebo farbené, najlepšie však s neošetreným povrchom, pôvodnou textúrou a výraznými farebnými prechodmi. Pocit tepla, prirodzenosti a krásy ďalekých ostrovov alebo krajín najlepšie vystihujú podlahy vyrábané z exotických drevín, no zaujímavým riešením môže byť tiež korok. Keď sa po takejto podlahe prejdeme bosí, pocítime absolútne súznenie s prírodou, preto sú obľúbené najmä pre tých, ktorí sa chcú vo svojich príbytkoch cítiť naozaj uvoľnene.

Etno štýl však možno do interiéru vniesť i bez väčších úprav. Spojenie remesla s odkazom na tradíciu prírodných výrobných techník prezentujú aj ručne tkané koberce s tradičným orientálnym vzorom z krajín typických pre ich výrobu. Sú to skutočné umelecké diela s výnimočnými motívmi a farebnosťou. Takéto koberce harmonicky dopĺňajú aj súčasné interiéry v našich končinách, pretože ich bezpochyby vedia nádherne obohatiť.

Etno akcenty

Aj vzorované textílie s tradičným ľudovým motívom prinášajú do interiéru závan ďalekých krajín a navodzujú tú správnu etno atmosféru. Ich originalita je charakteristická, ba priam až posvätná pre konkrétnu kultúru. Môžu byť farebné, veselé, tajomné, jednoduché i zložité, upokojujúce aj energicky nabité. K najčastejším textilným doplnkom patria nepochybne vankúše. Tie ďaleké národy veľmi obľubujú, pretože okrem iného plnia tiež funkciu sedacieho nábytku. Takýto spôsob sedenia a trávenie spoločenského života si možno jednoducho vykúzliť aj v našom príbytku. Etno vankúše hýria pestrými farbami a vzormi, čím dotvárajú akékoľvek prostredie a sú jedným z najobľúbenejších doplnkov.

Okrem vankúšov nájdeme tradičné motívy a symboly aj na pohovkách, taburetkách alebo stoličkách. S látkami a textíliami s výraznou farebnosťou a abstraktnými vzormi môžeme doslova čarovať, pretože sa dajú skvele kombinovať. Ich rôznorodé prepájanie je pre etno charakteristické, takže sa nemusíme báť použiť naraz i odlišné vzory alebo farby. Preprava takýchto kúskov nábytku by však mohla byť zložitá, preto si z dovolenky stačí priniesť len kus látky a ušiť si z nej nové poťahy.

Etno dizajn je plný originálnych prvkov, pri ktorých je vítaná akákoľvek ručná práca. Niekedy stačí len trochu snahy a aj z obyčajných kusov vieme vykúzliť jedinečný nábytok. Pokojne do neho možno zakomponovať i starý predmet objavený v bazároch, no citlivo zreštaurovaný a nesúci náznak tradície. V interiéri si potom zaslúži špeciálne miesto, kde tento výnimočný solitér krásne vynikne. Nemusia nás vystrašiť ani rozdielne odtiene kusov nábytku, pretože tento efekt je naopak veľmi žiadúci.

Vyvážené kombinácie prvkov

Etno hýri farbami, ľudovými vzormi, kvetinovými a aj zvieracími motívmi. Zladiť interiér na vlnu pestrosti a nejednotvárnej farebnosti môže byť veľmi jednoduché. Už len správna voľba doplnkov, farieb a materiálov vie zmeniť charakter celej miestnosti a odrážať tiež našu záľubu v cestovaní a poznávaní vzdialených kultúr. Ak už sa jedná o originálne prvky z dreva, kože, kameňa, keramiky alebo iných materiálov, výnimočné sú dekorácie v podobe tradičných sošiek, kvetináčov, váz a porcelánu s ľudovými motívmi, orientálne prehozy alebo závesy, tradične vzorované obliečky, exotické bubny, zvieracie artefakty, masky, bronzové a medené lampy či orientálne svietniky.

Steny sú farebné, výrazné a priťahujúce pozornosť. Červenou, žltou a oranžovou ľahko nabudíme pocit slnečnej Afriky, spolu so zelenou sa prikloníme k mexickej či brazílskej kultúre, modrou ku krásam ostrovov Indonézie a hnedou a zlatou sa prenesieme do orientálnej Indie. Výrazné tapety môžu taktiež pôvabne rámovať takýto interiér a potlačiť jeho všednosť do kúta, čím vynikne i jednoduchý nábytok. Dbajme ale na vyvážené kombinácie prvkov a všetko zariaďujme s vkusom a citom. Etno prvky sú natoľko výrazné, že pre osvieženie interiéru postačí len jedna vybraná kultúra, na ktorú sa plne zameriame bez zbytočného preháňania a prílišného experimentovania.

Moderné je predovšetkým prepájanie súčasného štýlu bývania spolu s prvkami etno, ktoré dnes zastáva medzi ostatnými interiérovými štýlmi zvláštne miesto. Je výnimočné najmä svojou výraznosťou a inakosťou. Preto aj modernému minimalistickému interiéru dodá vlnu príjemnej energie a vdýchne mu závan jedinečnosti, avšak prehnané kombinovanie etno prvkov alebo dokonca jeho použitie v celom interiéri nemusí mať vždy želaný efekt. Uprednostňuje sa skôr zamerať len na pár jeho elementov alebo doplnkov a na ich jemné kombinovanie s moderným dizajnom. Dôležité je, aby nám pripomínali odlišné kultúry a ich tradičné prvky a aby sme k nim pristupovali s úctou. Ak ich s citom zakomponujeme do súčasného interiéru, príjemne ho oživíme a samy v ňom nadobudneme úplne nové pocity.

Lucia Kraushuberová

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články