Dominantná obývačka

od micah.grohman

Obývacia izba je miestnosťou, ktorá reprezentuje celý domov. Keď sme sami, trávime v nej voľný čas a pri špeciálnych príležitostiach sa o ňu delíme s hosťami.

Urobte z nej dominantu interiéru a odmeňte ju výraznými kúskami, ktoré budú vyžarovať štýl vám blízky. Nábytok a zariadenie obývacej izby to rozhodne dokáže.

Výrazné sedenie

Ak si môžete dovoliť investovať len do pár kúskov, voľba by mala padnúť na kvalitnú pohovku a zaujímavé kreslá. Aby miestnosť zaujala hneď na prvý pohľad, zvoľte sedenie vo výraznej či netradičnej farbe. Väčšina z nás volí overené odtiene sivej či krémovej. Rutinu môžete bez obáv narušiť ružovou, modrou, žltou alebo jemnou zelenou. Krikľavého výsledku sa báť nemusíte, ak zvyšok zariadenia bude v umiernenejších tónoch. „Už dávno neplatí pravidlo, že kreslá musia s pohovkou ladiť – siahnite napríklad po antracitovej alebo čiernej v zamatovom prevedení. Sedenie doplňte dvoma-troma nízkymi stolíkmi v kombinácii niekoľkých veľkostí. Pridajte ešte zopár vankúšov a mäkkú deku v podobnej farebnej palete a máte základ, na ktorom sa dá stavať,“ odporúča creative hunterka Eva Dvořáková, ktorá vedie nákupný tím e-shopu Bonami zameraný na doplnky a dekorácie.

Klenot na podlahe

Ak máte obývačku už čiastočne zariadenú a potrebujete ju oživiť, najlepšou voľbou je pekný a dostatočne veľký koberec. V prípade výraznejšieho vyznenia miestnosti sa opäť nemusíte báť živších tónov. Eva Dvořáková radí: „Poobzerajte sa okolo seba a zvoľte farby, ktoré budú s ostatnými kúskami harmonizovať.“ V prípade, že chcete ostať pri neutrálnych tónoch, vzrušenie prinesú do interiéru vzory alebo materiály so zaujímavou štruktúrou povrchu. Napríklad geometrické vzory alebo dlhší vlas na textíliách navodia pocit luxusu. Pri výbere koberca si dajte pozor na jeho veľkosť: mal by byť vždy širší než je pohovka, pod ktorou bude umiestnený.

Tapety hovoria za všetko

Máte v obývačke stenu, na ktorú by sa hodila tapeta? V tom prípade sa nebojte zvoliť veľkoformátové fototapety. Zo širokej ponuky na trhu si vyberie naozaj každý: niekoho zaujme príroda, iného kvetinový detail alebo opakujúce sa geometrické tvary. „Tapeta by mala zdobiť najsvetlejšiu stenu, aby miestnosť nepôsobila tmavým dojmom,“ upozorňuje Dvořáková. Tapeta s výrazným vzorom na seba okamžite strhne pozornosť, preto ponechajte ostatné steny bez obrazov a dekorácií. Ich farby voľte v neutrálnej palete, aby „neprebíjali“ tapetu.

Tip: pohovku zvoľte v jednej z farieb použitých na tepete – oba prvky sa krásne prepoja.

Súkromná galéria

Ak tapety nie sú pre vás tým pravým orechovým, ale máte stenu, ktorá by si zaslúžila krásnu výzdobu, zvoľte tzv. gallery wall. Ide o stenu, na ktorej bude premyslene rozmiestnené väčšie množstvo obrazov. Zainvestovať môžete do umeleckých diel, nechajte si zarámovať zväčšené fotografie a doplňte ich plagátmi. Všetky prvky sa snažte držať v jednotnej farebnej palete, aby stena nepôsobila neupraveným a chaotickým dojmom. Naozaj sa nemusíte báť väčších formátov: uvidíte ich už pri vstupe do miestnosti a celú stenu ukotvia lepšie než malé obrázky.

Moduly podľa vašej fantázie

Modulové nábytkové kúsky dávajú priestor prispôsobiť vybavenie interiéru vašim potrebám, dispozičným možnostiam ale aj fantázii. Môžete ich poskladať do rôznych zostáv, nechať ich stáť voľne na zemi alebo zavesiť na stenu. Nevadí, že nejde o zákazkovú výrobu presne na mieru: vďaka variabilite produktov bude vaša obývačka stále originálom. Ak vám to priestor dovolí, siahnite po veľkej knižnici. Tá bude plniť svoju funkciu na uskladnenie kníh, ale ak na ňu vystavíte suverníry z ciest, vázy alebo sošky, stane sa z nej dominantný element. Postavte k nej pohodlné kreslo s kožušinou a stojacou lampou a okamžite získate bod, ktorý pritiahne pozornosť každého hosťa.

Kam ďalej?

Máte pocit, že vášej obývačke stale niečo chýba? Začnite so zútulňovaním. Pohovku ozdobte pár vankúšmi, ležérne prehoďte mäkkú deku alebo cez opierku dajte huňatú kožušinu. Pokračujte konferenčnými stolíkmi, ktoré majú veľký dekoračný potenciál. Nechajte na nich trvalo položené knihy z krásnymi obalmi alebo inšpiračné časopisy. Krása papiera a zaujímavý grafický dizajn ich symbiózu ešte viac podčiarkne. Na večer si zaobstarajte vonné sviečky, ktoré prevoňajú celý domov, ale zároveň miestnosti dodajú šmrnc vďaka zaujívým obalom či nápisom. Obývacia izba vám dáva skvelú príležitosť hrať sa s osvetlením. Ak to priestor dovoľuje, siahnite hneď po niekoľkých stropných svietidlách a zaveste ich v rôznych výškach. Stojacie lampy sú praktickým doplnkom na čítanie, ale ľahko sa stanú samostatným dekoratívnym prvkom. Raz zaujme ich tienidlo, inokedy výrazný podstavec. Najväčším trendom tohto roka sú živé rastliny. Umiestnite ich na police alebo do veľkých kvetináčov či váz, k pohovke alebo kreslu. Nenáročný na staroslitvosť je fikus, figovník alebo monstera. A ich krásne veľké listy sa hravo vyrovnajú iným dekoráciám v miestnosti!

Martina Sičák

Foto: Bonami

Podobné články