Detská izba je svetom premien

od micah.grohman

Detská izba je v rámci interiéru pravdepodobne priestorom, v ktorom sa počas rokov udeje najviac zmien. Poradíme vám, ako čo najlepšie zariadiť a usporiadať detský svet, aby sa v ňom deti cítili dobre a bezpečne v každom období svojho vývoja.

Detský svet je iný ako ten náš, dospelácky. Je hravý, veselý, farebný a pomerne výrazne sa mení a vyvíja. Preto zariadenie izby, farebnosť a doplnky prispôsobujeme  veku dieťaťa. Ak práve stojíte na začiatku zariaďovania, premyslite prvky,  ktoré budú sprevádzať dieťa pokojne aj do dospelosti. Oplatí sa do nich zainvestovať. Začnite pekne od podlahy. Vyberte materiály teplé na dotyk, ako sú drevo, prírodné linoleum či korok, ktorý dnes nájdete aj vo veľmi originálnych vzoroch. Doplňte podľa veku o mäkký neumelý koberec alebo behúň s protišmykovou úpravou alebo podložkou. Výhodou kusových kobercov je rýchla obmena motívov a farieb, pôvodná podlaha pritom ostáva. Dobrým variantom je tiež celoplošný koberec s nízkym vlasom, ktorý sa dobre udržiava a je mäkký.Niektoré kusy nábytku môžu celkom dobre slúžiť aj celé roky, napríklad dobre premyslená kusová alebo vstavaná skriňa neutrálnej farby. Za úvahu stojí nábytok, ktorý rastie spolu s dieťaťom. V ponuke sú pracovné stoly a postele. Rôzne modifikovať sa tiež dajú niektoré skrinky a police. V malej izbe sa výborne uplatní vyklápacia posteľ. Často je súčasťou nábytkovej úložnej steny. Je to veľmi praktický prvok, pretože cez deň, keď je posteľ zaklopená, ostáva v miestnosti priestor na pohyb alebo hry. 

Ako narábať s farebnosťou

Detský svet je plný rozprávok, rozprávkových postáv, veselých farieb, mäkkosti a útulnosti. To všetko sa dá zakomponovať, podľa veku a pohlavia detí, v ich izbičke. Pokiaľ ste prívržencom nadčasových riešení, na dominantných a pevných prvkoch, ako sú nábytok, podlaha a steny, zvoľte neutrálne farby v jemných a teplých odtieňoch. Tú správnu dávku hravosti vnesú do miestnosti menšie a ľahšie vymeniteľné doplnky. Môže to byť veselý luster, farebný koberec, závesy, farebné vankúše a posteľné obliečky s detskými motívmi. Nebojte sa nálepiek na stenu. Ľahko sa dajú odlepiť, vymeniť a nemali by po sebe zanechať žiadne stopy.Pokiaľ túžite vytvoriť originálnejší detský raj, inšpirujte sa obľúbenými rozprávkami a hračkami. Sú to princezné, zvieratká, traktory či dinosaury? Malým princeznám doprajte na nábytku alebo stenách ružovú, mäkký koberček, veselú posteľnú bielizeň a nad postieľku zaveste baldachýn. Chlapec sa bude cítiť dobre v izbičke s prevahou chlapčenských farieb. Uprednostnite sivú alebo modrú v jemných odtieňoch. Dobre sa kombinuje s mäkkou bielou alebo dekorom dreva. Posteľ môže pripomínať rýchle športové auto, pirátsku loď alebo lokomotívu.

Zapojte aj deti

Pri navrhovaní detskej izby nezabudnite, že priestor je ich svetom a nemá byť vaším splneným detským snom. Pri malých deťoch si všímajte, k akým farbám a hračkám  inklinujú a tie potom zapracujete do návrhu. Deti v školskom veku zapojte do zmeny. Vyzvite ich, nech vám nakreslia, ako si izbičku predstavujú. Obrázok môžete potom použiť ako inšpiráciu pre skutočný priestor. Podporíte tak detskú fantáziu, osobnosť ale tiež uvedomenie, že niekedy existujú limity a treba ich rešpektovať.Dorastajúce deti budú chcieť oveľa viac manifestovať svoju osobnosť a individualitu. Preč pôjdu veselé a hravé koberce a závesy a všetky vyslovene detské prvky. Oveľa viac sa môžu prejaviť skutočné záujmy. Podľa želania môže pribudnúť kútik s činkami a ribstolami či veľké zrkadlo s priestorom na nácvik tanečných otočiek. Samolepky, fototapety a tapety sa uplatnia aj tu, akurát motívy budú iné ako kedysi. 

Andrea Gregorová

Foto: bonami

Podobné články