Ako priniesť retro štýl do interiéru

od micah.grohman

Či už sa jedná o svet módy, farieb alebo interiérového dekoru, retro štýl je eklektický mix starých štýlov a nových foriem, alebo nové formy so starými materiálmi a povrchovými úpravami.

Možno je dobré si v krátkosti pripomenúť, čo vlastne štýl je. V súvislosti s umeleckými smermi sa štýl často označuje ako súhrn charakteristických vlastností obsahových a formálnych, ktoré sú spoločné pre určité obdobia, národ, prostredie alebo osobný štýl jednotlivca. Je to spôsob využitia štýlotvorných prvkov v danom prostredí.Ako retro štýl označujeme najčastejie 60. roky minulého storočia. Toto obdobie je často vnímané ako obdobie spoločenského uvoľnenia, zmeny životného štýlu. Heslom bola sloboda, objavili sa nové hudobné štýly. Civilizovaná spoločnosť prežívala významné zmeny. To všetko sa muselo odraziť aj vo vybavení interiérov, nábytku, vzoroch, doplnkoch. Charakteristickými znakmi tohto štýlu sú sýte farby (predovšetkým červená, oranžová a žltá), výrazné až psychedelické vzory zdanlivo nezlučiteľné – geometrické i abstraktné či štylizované kvetinové motívy, oblé tvary nábytku, výrazné doplnky niekedy takmer až gýčovité. A predovšetkým plasty, a to pri nábytku, doplnkoch ale i textíliách.

Retro v modernom prevedení

Kruhové a zaoblené formy sú klasickými vlastnosťami retro nábytku. Kombinujte ich modernými materiálmi, kožou, drevom a lakovanými povrchmi. Pôvodný nábytok v tomto štýle môžete nájsť na inzerát, na trhu je však aj široký výber nových produktov, ktoré sa nechávajú šesdesiatkami inšpirovať – vyzerajú ako staré ale sú úplne nové.Pokiaľ sa váš dekoratívny štýl prikláňa viac k modernému minimalizmu, zvolte len pár retro kúskov, ktoré majú jednoduché línie. Nábytok eliminujte v priestore len na pár kusov, tak aby sa oko mohlo zamerať na niekoľko kontaktných bodov v miestnosti.Pre okamžité oživenie interiéru stačí nahradiť starý koberec novým farebným, v štýle funky.

Výrazné vzory a farby

Ak máte radi veľké vzory v štýle retro, skúste ich použiť na stenách vo forme tapiet, náterov alebo nástenných malieb. Rovnaký účinok dosiahnete zapojením textílií s geometrickými vzormi na zariadenií  ako sú koberce, povlečenie na vankúše alebo závesy. Pri použití odvážnych vzorov a farieb sa radšej držte obmedzenej farebnej palety. Príliš veľa farieb a vzorov bude vnášať do miestnosti príliš nepokoj a chaos. Jemnejší nádych retro štýlu dosiahnete použitím menších, pravidelne sa opakujúcich geometrických vzorov. Namiesto výrazných farieb zmodernizujte svoj interiér pastelovými a tlmenými variantami výrazných farieb. Vzory používajte v menších množstvách a pre základné výbavenie interiéru, ako sú podlahové krytiny, farby či obklady stien a nábytok, zvolte radšej neutrálne tóny.

Štýlová čistota alebo mix štýlov?

Nech už ste si zvolili akýkoľvek štýl, držte sa jeho línie a pravidiel. Najjednoduchšie je zorganizovať zariaďovanie celej miestnosti či vymedzeného priestoru naraz. Postupné zariaďovanie so sebou prináša rad skrytých rizík. Najčastejšie je to nekoncepčnosť dispozičného usporiadania, ktoré negatívne ovplyvňuje funkciu a budúcu prevádzku miestnosti. Zvyčajne je to súčasne nesúrodosť vybavenia násobená rôznorodými náhodne nakupovanými doplnkami. Vydržte až do finále, kedy je základ interiéru tvorený nábytkom, textilom a svietidlami hotový. Doplnky potom tvoria finálnu bodku za celým procesom. Každý nábytkový solitér, jednotlivé svietidlá, textil aj doplnky by mali rešpektovať pôvodný zámer, ctiť štýl a zapadať do rámca zvoleného farebného konceptu.Vzájomné miešanie rôznych štýlov je pomerne náročné a dobrý výsledok závisí od citlivosti a skúsenosti jeho autora, najlepšie profesionálneho bytového dizajnéra. Laik môže pri snahe o nevšedné kombinácie ľahko skĺznuť k lacnému až gýčovitému výsledku. Tajomstvo takéhoto riešenia spočíva v tom, že žiadny konkrétny štýl nebudete brať príliš doslovne, ale upravíte si ho podľa vlastného želania.

Reko v spolupráci s interiérovými dizajnérmi z Bonami.sk

Foto: Bonami.sk

Podobné články