Priezračný svet Gordany Turuk

od micah.grohman

Písať o Gordane Turuk je mimoriadne krásne a jednoduché, no na druhej strane aj veľmi náročné. Čistá krása skla, ktoré sa v jej rukách mení na umelecké diela, vás zvádza k vzletným slovám. Jej život a dielo pozná už množstvo zaujímavých ľudí, preto by som vám veľmi rád predstavil aj druhú stranu jej tvorby.

Pokiaľ ste sa stretli s dielami Gordany Turuk alebo ste navštívili jej ateliér na Kolibe, museli ste sa okamžite nadchnúť a rozhodnúť, že musíte vlastniť aspoň zlomok jej skvelých umeleckých výtvorov. Keď sa s ňou zoznámite, tak potom ste odsúdený k tomu, že vaša vášeň k sklu sa mimoriadne zvýši. A nemusí ísť len o umelecké diela.
Gordana Turuk nie je len skvelou a mimoriadne kreatívnou výtvarníčkou, ale tiež výbornou dizajnérkou. Takže, keď si pomyslíte, že potrebujete dať vášmu bytu punc jedinečnosti, stačí, keď požiadate Gordanu o pomoc. Vždy sa snaží porozumieť vášmu vkusu a potrebám tak, aby ste sa v spoločnosti jej „skla“ cítili pohodlne. Gordana Turuk spolupracuje s mnohými zaujímavými architektmi, ku ktorým istotne patria Ing. arch. Bojňanská, arch. Molnár alebo arch. Peráček. Tiež úzko spolupracuje so spoločnosťou Lucca a dvojicou talentovaných architektov Ing. Arch. Matto a Ing. arch. Mattová. Spolu s nimi sa snaží vytvoriť riešenie pre váš byt, ktoré osloví a zároveň bude dôstojnou ozdobou vášho domova.

Gordana tvorí rôzne diela, ktoré navrhuje vždy podľa interiéru, pričom kladie dôraz aj na požiadavky klientov. Záber tvorby v oblasti dizajnu a bytovej architektúry je široký. Môžete si vybrať napríklad konferenčné stoly s nerezovými nohami alebo drevenými nohami, ktorým dominujú vrchné „dosky“ zo skla v pestrých farbách. Čiže kúsok umenia vo vašej obývačke. Navrhuje tiež jedálenské stoly s plastikou, dekor – misy, plastiky a obrazy. Misy či obrazy osviežia vzhľad izieb, tiež pozdvihnú ducha po náročných dňoch v práci. Sú akoby „uvoľňovačom“ vašich myšlienok. Okrem toho sa venuje aj dotváraniu interiérov – chodieb, obývacích izieb, kúpeľní, kde nájdete krásne sklenené steny, predelové plochy, okenné výplne schodísk, ale tiež umývadlá, obklady krbov, stĺpov či výplní zábradlia. Keď si budete chcieť skrášliť váš interiér bytu, obklopiť sa skleným svetom, Gordana Turuk vám určite rada vaše predstavy zrealizuje. 

Autor: Peter Fitz
Foto: Kristina Schreiberova, Daniel Brogyányi, Robo Hubač

Podobné články