Keď stolovanie nie je nuda: riady a príbory od svetových dizajnérov

od micah.grohman

Každá výnimočná udalosť v živote človeka si zaslúži oslavu pri sviatočne prestretom stole. Nie vždy je však úplne jasné, ako pri takejto príležitosti tabuľu pripraviť a ako sa pri stole správať. Základným pravidlom stolovania je držať sa jednotného štýlu pri výbere textílií, riadu a príborov. Slávnostný obed či večera nie je len príležitosť pre potešenie chuťových buniek, ale mala by to byť aj pastva pre oči.

Základom pre dizajnovo zladenú tabuľu je výber farby vrchného obrusu, ktorá musí ladiť s farbou papierových a látkových servítok. Podkladový obrus by mal po stranách presahovať 25 až 30 centimetrov cez okraj stola, ale zároveň by sa nemal dotýkať stoličiek. Cez neho sa položí vrchný obrus, ktorý farebne korešponduje s celkovou výzdobou. Na záver sa položia látkové servítky, ktoré sú naaranžované do najrôznejších tvarov. Ich počet vždy zodpovedá počtu stolovníkov. Efektný kvetinový aranžmán uprostred stola dodá celej dekorácii štýl a pôvab. Pri vytváraní kvetinovej ozdoby je však dôležité dať pozor na jej výšku, aby ľudia sediaci oproti na seba videli. Vhodným doplnkom môžu byť farebne zladené sviečky, ležérne pohádzané kamienky, prípadne okvetné lístky. Výzdoba by ale nemala nijako obmedzovať hostí pri bežných úkonoch stolovania.

Dizajnové riady dokážu spestriť každú hostinu
Jednotný štýl je potrebné udržať aj pri výbere riadov a príborov. Prejdú rukami všetkých hostí, a preto je okrem ich absolútnej čistoty nutné dbať aj na ich dizajn. Tomu sa pravidelne venujú poprední svetoví dizajnéri a architekti. Vzhľad tanierov, príborov, pohárov a iných riadov totiž dokáže rozžiariť každý stôl. Na svoje si tak prídu všetky zmysly. Práve takým dizajnovým šperkom sa môžu stať napríklad produkty talianskych spoločností Alessi a Mepra, ktoré na náš trh dodáva brnenská spoločnosť FINEZZA design. Právom sa tak stanete obľúbenými hostiteľmi a vaši hostia sa k vám budú často a radi vracať.

Ako prichystať príbory?
Usporiadanie príborov sa riadi všeobecne platnými pravidlami. Základom je podkladový tanier, na ktorý sa postupne nosia jednotlivé pokrmy. Naopak všetky potrebné príbory by mali byť pri tanieri pripravené už od začiatku: vpravo nože (čepeľou vždy k tanieru) a lyžice, naľavo vidličky špičkou hore. Jesť sa začína príborom, ktorý je najďalej od taniera. Napríklad menší príbor na predkrm leží najďalej od taniera, pretože ho hosť využije ako prvý. Dezertný príbor, skladajúci sa z menšej lyžičky sa umiestňuje nad tanier. Vpravo hore nad tanierom sa nachádza priestor na poháriky. Tie sú rozostavené buď do trojuholníka alebo šikmo za sebou. Nikdy sa však neprestierajú viac ako štyri poháre, pričom každý slúži k inému druhu pitia. Miesto vľavo nad príborom je určené pre malú misku na šalát.

Juicy Salif: legenda medzi odšťavovačmi
Jeden z najslávnejších návrhov Philippa Starcka prepája formu a funkciu lisu na citróny do dokonalého celku. Vkusne a pritom moderne ozdobí akýkoľvek slávnostný raut či recepciu.

Ceci n´est pas une truelle: murárska lopatka na torty
Pre ľahšie servírovanie prichádza Philippe Starck s lopatkou na torty z leštenej ocele. Drevená rukoväť vyrobená z javoru kontrastuje s lesknúcou sa oceľou a vytvára dokonalý kontrast. Celkový dojem potom nápadne pripomína murársku lyžicu.

Niche: variabilná servírovacia miska
Od jednej z najslávnejších svetových architektiek Zahy Hadid pochádza tmavá rozkladacia misa na ovocie alebo oriešky. Skladá sa z niekoľko do seba zapadajúcich častí. Jej variabilitu je možné využiť pri oslavách, rautoch a iných slávnostných príležitostiach.

Anna G.: vývrtka ako bábika
Z hlavy talianskeho návrhára Alessandra Mendiniho pochádza návrh na vývrtku, ktorú skryl do tela bábiky. Hravosť a farebnosť, s ktorou dizajnér pristúpil k tomuto praktickému pomocníkovi, ocenia všetci milovníci vína. Bábika sa bude taktiež výborne vynímať na neformálnych večierkoch a party.

Hupla: sada šálok na kávu
Sada dvoch šálok s tanierikmi z kosteného porcelánu rieši problém každého milovníka kávy – má vyčlenený priestor na odloženie lyžičky. Strohý dizajn, jednoduché línie a čisto biela farba nabádajú k doplneniu lyžičkami z dielne britského dizajnéra Williama Alsopa s točenou rúčkou. Tak vznikne dokonalá kombinácia pre servírovanie tej najlepšej kávy.

Autor: Henrich Varga v spolupráci s FINEZZA design
Foto: FINEZZA design, archív redakcie

Podobné články