Zariaďujeme domácu pracovňu

od micah.grohman

V súčasnosti, keď nám moderné komunikačné systémy umožňujú prácu čiastočne alebo úplne vykonávať aj z domu, stáva sa pracovňa veľmi dôležitým a pre mnohých vyslovene nenahraditeľným priestorom. Ideálne samozrejme je, ak si pracovňu môžeme zariadiť v samostatnej miestnosti. Žiaľ, v dispozičnom riešení bytov, najmä v „socialistických“ panelových domoch, sa s pracovňou jednoducho nepočítalo. Často sme preto nútení alternovať…

Ergonómia

Ergonómia zohráva podstatnú úlohu bez ohľadu nato, či pracovňu umiestnime v samostatnej miestnosti alebo ju „pridružíme“ k niektorej inej izbe (napríklad k spálni či obývačke). Dôraz kladený na ergonómiu rozhodne nie je neopodstatnený. Predpokladá sa totiž, že v pracovni budeme tráviť pomerne veľa času, a v prípade, ak by sme sedeli v neprirodzených polohách, negatívne by to nevplývalo len na naše zdravie, ale v konečnom dôsledku aj na kvalitu a efektivitu práce.

Stoličky

Pracovné stoličky možno z istého hľadiska považovať za „srdce“ domácej pracovne. Práve ich tvar a vyhotovenie rozhodujú v najväčšej miere o tom, či sa pri práci budeme cítiť príjemne, pohodlne a zdravo. Moderné pracovné stoličky s anatomicky tvarovaným sedadlom zabezpečujú tzv. dynamické sedenie; umožňujú ľahkú zmenu polohy trupu, pričom je chrbtica stále podporovaná. Prítlak chrbtice sa reguluje podľa váhy a hĺbka sedadla sa dá nastaviť podľa výšky sediaceho. Namiesto klasického čalúnenia sa zvyknú používať gély. Kreslá mávajú navyše pohodlné operadlá s opierkou hlavy a praktickou synchrónnou mechanikou. Stoličky a kreslá bývajú opatrené hojdacím mechanizmom a v základnej polohe ich možno aretovať. Dvojité otočné kolieska sú zväčša prispôsobené na mäkké podlahové krytiny.

Stoly

Pracovné stoly musia poskytovať primeraný priestor na vykonávanie všetkých potrebných činností, a preto by ich pracovná doska mala byť dostatočne veľká. Pozor treba dať i nato, aby bola umiestnená v správnej výške (o. i. aj vzhľadom na výšku stoličky). Podstavce pracovných stolov – celokovové podnože, resp. kombinácia dosky s kovovými rúrkami – bývajú výškovo nastaviteľné, vďaka čomu možno vyrovnať drobné nerovnosti podlahy. Súčasťou väčšiny pracovných stolov sú otvory na káblové prechodky; na bezpečné a estetické vedenie káblov sú prispôsobené aj kovové podnože. Pracovné PC stoly dopĺňa zvýšená nadstavba pod monitor a ich hĺbka je prispôsobená tomu, aby mal sediaci od PC obrazovky dostatočný odstup. Nechýbajú ani výsuvné dosky pod klávesnicu a myš, prípadne otočné diely s priestorom pre tlačiareň.

Úložné priestory

Úložné priestory je potrebné prispôsobiť jednak množstvu a typu predmetov a pracovných pomôcok, ktoré potrebujeme v pracovni uskladniť, a tiež veľkosti samotnej miestnosti, resp. pracovného „kútika“. Zelenú majú v každom prípade rôzne mobilné kontajnery a zásuvné dielce. Kvôli prehľadnejšiemu ukladaniu bývajú vybavené organizérmi, deliacimi priečkami či závesmi na kancelárske zložky. Ako úložné priestory sa využívajú i závesné regály a police, ktorých výhoda spočíva v tom, že šetria priestor. Univerzálne mobilné stolíky s výškovo nastaviteľnou plochou poslúžia na uloženie faxu, kopírky, tlačiarne, a podobne.

Magdaléna Gondolová
Foto: archív redakcie a firiem

Podobné články