Wellness raj vo vašej kúpeľni

od micah.grohman

Ste pracovne vyťažený a zišla by sa vám poriadna dávka relaxu? Tak si môžete, ako mnohí iní, dopriať raz za čas služby z wellness balíčka kúpeľov – oddýchnuť si v saune, vymasírovať sa vodnými tryskami, nechať na seba pôsobiť blahodarné účinky vonných esencií a farebného spektra. Alebo môžete investovať do kvalitného sprchovacieho kúta a užívať si tieto relaxačné procedúry celoročne v pohodlí vášho domova.

Dnešná kúpeľňa sa stáva viac priestorom na oddych ako práčovňou. Podľa filozofie výrobcov a návrhárov kúpeľní by hygiena nemala byť len samozrejmou potrebou, ale aj potešením. Ak túžite po masáži vášhostŕpnutého chrbta, už kabínka s rozmermi približne 1 x 1 meter vám poskytne dostatok priestoru pre konštrukciu s hydromasážnymi tryskami. V prípade, že si k systému dokúpite parný generátor, spoznáte aj účinky tureckého kúpeľa. Samozrejmou súčasťou takýchto parných a hydromasážnych kabín je popri ručnej sprche aj tzv. tropická sprcha imitujúca veľké mäkké kvapky dažďa, masážne zariadenie na nohy, sklopná alebo pevná sedačka, polička na hygienické potreby a pod. Pokiaľ patríte k skutočným kúpeľňovým gurmánom, výrobcovia práve pre vás pripravili niektoré špeciálne wellness chuťovky, ako napríklad vstavaný FM rádio prijímač, zabudované vnútorné osvetlenie s farebnou terapiou či nádobu na éterický olej. Maximálny užívateľský komfort zaručujú vo všetkých týchto modeloch vstavané keramické zmiešavacie ventily, vnútorné osvetlenie a v neposlednom rade i digitálne ovládacie panely s veľkým prehľadným displejom, kde si možno jednotlivé funkcie navoliť prostredníctvom univerzálneho jazyka piktogramov.

Účinky procedúr, ktoré vám ponúka moderná sprchovacia kabínka:

Hydromasáž

Hydromasáž je masáž, pri ktorej sa dokonalou harmóniou vody a vzduchu stupňuje krvný obeh. Počas kúpeľa sa teplota tela zvyšuje, obeh krvi zrýchľuje a znižuje sa krvný tlak. Popritom sa rozširujú póry na pokožke, tkanivá a svalstvo sa uvoľňuje. Hydromasáž sa všeobecne odporúča pri reumatických problémoch a chorobách pohybového ústrojenstva, na zmiernenie porúch metabolizmu a obehovej sústavy a ako prevencia celulitídy. Silný prúd vody uvoľňuje napnuté svalstvo a podnecuje vytváranie endorfínu, látky zmierňujúcej bolesti. Stačí 15-20 minút a večer budete iste hlboko a príjemne spať.

Parná sauna

Namiesto suchého vzduchu fínskych sáun, poskytuje skôr vlhkosť tureckých kúpeľov, ktorá pomáha odbúravať stres, uvoľňovať, regenerovať a prekrvovať svalstvo, zlepšuje srdcovo-cievnu sústavu, zvlhčuje suchú pokožku a priaznivo pôsobí na dýchacie cesty.

Fototerapia

Farby napĺňajú človeka rôznymi náladami a pocitmi, ktoré majú významný účinok aj na naše telo. Už starí Egypťania poznali a využívali priaznivé účinky slnečných lúčov rozkladaných na farebné spektrá. Napriek tomu, že ešte stále nepoznáme procesy, ktoré pri svetelnom žiarení prebiehajú v bunke, pozitívne výsledky vplyvu svetelného žiarenia na ľudský organizmus pri viacerých druhoch ochorení sú neodškriepiteľné, a preto fototerapiu využíva aj súčasná medicína. O liečivom pôsobení svetla vieme, že v tele aktivuje určité chemické látky, urýchľuje delenie buniek a tým obnovovanie poškodených tkanív, zlepšuje prekrvenie tkanív, podnecuje tvorbu kolagénu v bunkách a pôsobí protizápalovo. Špecialista na parné kabínky Wellis ponúka štyri farby osvetlenia – zelenú, modrú, červenú a žltú – vďaka ktorým objavíte stratenú energiu, zlepšíte si pamäť a odolnosť, uvoľníte stres a zmiernite tráviace ťažkosti. Po kúpeli sa budete cítiť sviežejšie a výrazne mladšie. 

Aromaterapia

Vône sú našim mozgom prijímané a vyhodnocované najrýchlejšie zo všetkých vnemov. Čuchové nervy sú spojené priamo s tou časťou mozgu, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri spúšťaní emocionálnych reakcií, akými sú radosť, náklonnosť, zlosť či sexuálne a erotické naladenie. Výberom vhodnej arómy je tak možné vhodne stimulovať činnosť tela i duše.

Autor: Zuzana Povodová, v spolupráci so spoločnosťou Wellis
Foto: Wellis

Podobné články